• Valleivogels

In memoriam Gerrit van de Peut: nuchter, origineel en onbaatzuchtig

SCHERPENZEEL Gerrit van de Peut is maandag 4 september op 87-jarige leeftijd overleden. Niet alleen voor zijn familie, ook voor veel Scherpenzelers liet hij een 'onuitwisbare indruk' achter. Van de Peut zette zich onbaatzuchtig in voor onder meer De Valleivogels, vereniging Oud-Scherpenzeel en weidevogelbescherming De Kiewiet.

 

Nuchter, scherp en droge humor als zijn handelsmerk. Zo typeert Cees Wolswinkel, voorzitter van Valleivogels, één van zijn voorgangers. Gerrit van de Peut hanteerde van 1981 tot 1991 de voorzittershamer van de Scherpenzeelse voetbalvereniging. ,,Op iedereen die hem van dichtbij meegemaakt heeft, liet hij een onuitwisbare indruk achter. De Valleivogels-familie heeft een grote persoonlijkheid verloren", laat hij weten.

ENGE BOS Wolswinkel heeft alles van dichtbij meegemaakt toen Van de Peut voorman van de club was. Onder zijn leiding werden belangrijke stappen gezet. Zo verliet Valleivogels in de zomer van 1985 het befaamde 'Enge Bos' en streek het neer op het huidige complex, sportpark De Bree-West. ,,Ik heb daar niet meer zo'n zicht op, maar die overgang naar de nieuwe accommodatie zorgde er ongetwijfeld voor dat er veel extra taken op het toenmalige bestuur afkwamen. Maar dat kon je Gerrit wel toevertrouwen. Hij was een man die zijn taken uiterst serieus nam."

Ook in sportief opzicht regen de hoogtepunten zich destijds aaneen. Valleivogels promoveerde in 1983 naar de 1e klasse van de KNVB, destijds het hoogste amateurniveau in Nederland. Graag brengt Wolswinkel de beslissingswedstrijd op 11 juni in en tegen Arnemuiden in herinnering, waar die promotie werd verwezenlijkt. ,,Na die wedstrijd liep Gerrit op zijn sokken naar de bus, want zo zei hij: 'Ik ben zo trots dat ik mij er niet voor schaam om naast mijn schoenen te lopen.' Gerrit wist regelmatig te verrassen en was daarin altijd origineel. Hij had zelfspot en vond het prachtig om een glimlach bij een ander op het gezicht te toveren."

 

KERSTAVONDPAD Naast zijn werk voor Valleivogels was Van de Peut ook nauw betrokken bij zijn directe omgeving en de natuur. De Scherpenzeler was in 1993 bijvoorbeeld initiatiefnemer van  renovatie van het Kerstavondpad, één van de weinig overgebleven kerkpaadjes in en om Scherpenzeel. Het pad was in die tijd grotendeels dichtgegroeid, maar werd door de ijver van Van de Peut - zelf destijds wonend aan de Barneveldsestraat bij het Beukenbos - en een grote groep buurtbewoners in ere hersteld.

Daar wees Van de Peut toenmalig burgemeester De Korte fijntjes op bij heropening van het Kerstavondpad. ,,De nieuwe rondweg heeft vele miljoenen guldens gekost, de vernieuwde Marktstraat vele, vele duizenden. Dan moet dit voor u een schitterende opening zijn. Het kost u namelijk helemaal niets." Zijn initiatief voor herstel van het Kerstavondpad was ook de opmaat van bestuurswerk voor de vereniging Oud-Scherpenzeel. Van 1994 tot 2006 was Van de Peut bestuurslid.

BEKERWEDSTRIJD Huidig voorzitter Wim van den Berg van Oud-Scherpenzeel herinnert zich vooral een anekdote die gaat over zijn voorzitterschap bij Valleivogels. In 1985 mochten de Vogels zelfs meespelen om de grote KNVB-beker en daarin werd FC Den Haag geloot. Valleivogels speelde in eerste instantie een thuiswedstrijd, maar uit veiligheidsoverwegingen werd in overleg met burgemeester De Korte besloten om de wedstrijd in Den Haag af te werken. 

Voorzitter van FC Den Haag was destijds Dé Stoop, een flamboyante zakenman die het met zichzelf getroffen had. In een interview in het verenigingsblad van Oud Scherpenzeel van oktober 2006 schetste Van de Peut zelf het voorval: ,,Ik weet nog dat we met het hele bestuur de bestuurskamer van FC Den Haag binnenkwamen. Daar zat Dé Stoop net temidden van al die andere dure heren te vertellen dat hij in zijn liftenfabriek toch wel vierhonderd mensen aan de kost moest houden. ´Och´, zei ik ´Dat is helemaal niks, ik moet in mijn bedrijf er wel twintigduizend te eten geven´. ´Wat voor een bedrijf heeft u dan wel niet?´ vroeg meneer Stoop. ´Een kippenboerderij´ zei ik en iedereen schoot in de lach. Het ijs was voor de hele avond gebroken!" Volgens Van den Berg was die eenvoud tekenend voor Van de Peut. ,,Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg."

 

OPRICHTER EN ERELID Van de Peut was verder ook één van de oprichters van weidevogelbeschermingsgroep De Kiewiet, waar hij ruim drie maanden geleden ook tot erelid benoemd werd. Naar aanleiding daarvan verhaalde Van de Peut in deze krant uitgebreid over dit werk, dat hij met passie uitvoerde. Wel kampte hij met zijn gezondheid, die de afgelopen jaren langzaam achteruit ging. Maar stilzitten was er niet bij. Ook vanuit de auto probeerde hij nesten te ontwaren. Daarnaast bleef hij de afgelopen seizoenen een trouw bezoeker van de wedstrijden van het eerste van Valleivogels. ,,Dat ik minder kan, vind ik wel heel jammer, maar ik kijk terug op een rijk gevuld leven", zo sprak hij in juni.

Van de Peut is 87 jaar oud geworden. Afgelopen zaterdag werd hij op Lambalgen begraven.