• De lunch voor de deelnemers aan het reisje in De Rietstulp

  Adriaan Hosang
 • Deelnemers aan het reisje tijdens de lunch

  Adriaan Hosang
 • De deelnemers aan het reis stappen de boot in

  Adriaan Hosang
 • Deelnemers aan het reis genieten in de boot

  Adriaan Hosang

Met fluisterboot door waterrijk gebied

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE De ontspanningscommissie van de Senioren Welzijn Organisatie Scherpenzeel/Renswoude hield woensdag haar jaarlijkse najaarsuitje.

Met twee bussen werden de deelnemers aan dit uitje opgehaald in Renswoude en Scherpenzeel om vervolgens richting Giethoorn te rijden. Voor dit reisje hadden zich 81 personen ingeschreven, maar helaas moest een enkeling verstek laten gaan. De beide bussen van Vlastuin uit Woudenberg vertrokken vanaf De Breehoek.

FLUISTERBOTEN Eenmaal aangekomen in het waterrijke Giethoorn arriveerde men bij restaurant De Rietstulp. Na de lunch was het tijd om plaats te nemen in de twee fluisterboten van het restaurant, voor een rondvaart door het waterrijke gebied in en rond Giethoorn. Leon de Kertman, de schipper en gids in één van de fluisterboten, wees erop dat het gebied een veengebied was geweest, waar destijds veel turf werd gestoken. Daardoor ontstonden grote, waterrijke gebieden. Het gebied De Wieden en Weeribben werd doorkruist. De Kertman merkte op dat Giethoorn, een grote vogelbroedplaats was. Ook de ijsvogel kwam hier vrij veel voor. Hij wees de inzittenden van de boot ook op de talrijke plantensoorten die gepasseerd werden, zoals verschillende soorten riet, de waterlelie, de lisdodde en de krabbenscheer.

BEZIENSWAARDIGHEDEN Al varend kwam men zo af en toe andere bootjes tegen. Door een fikse regenbui moesten de senioren snel een paraplu opzetten of een poncho aantrekken.

Terug in Giethoorn wees Kertman de gasten op de talrijke bijzondere woonhuizen, musea en andere bezienswaardigheden. Na een bijzondere en interessante boottocht arriveerde het gezelschap opnieuw bij De Rietstulp, waar de koffie en thee met Blokzijlerbrok voor de gasten klaarstonden.

Rond 16.00 uur vertrok de groep. Om ongeveer 17.30 uur was iedereen weer terug in Renswoude en Scherpenzeel.