• Margreet Hendriks

Rabofonds steunt Parousie

SCHERPENZEEL Groenten en fruit vers van het onbespoten land. Gezonder kan het bijna niet. Steeds meer mensen weten dan ook hun weg te vinden naar boerderijwinkel 'De Deel' van Stichting Parousie aan de Vlieterweg. Dankzij de steun van het Rabofonds kunnen de klanten van de boerderijwinkel er ook gaan pinnen.

Margreet Hendriks

Parousie is een christelijke stichting voor beschermd wonen, dagbesteding en begeleiding naar werk. Op de locatie van de historische woonboerderij bij Landgoed Scherpenzeel worden 24 plaatsen geboden aan mensen met een psychiatrische beperking. Voor de dagbesteding heeft Parousie vier afdelingen die zijn opgezet als bedrijfjes: De Hof, De Deel, De Printerij en De Schuur. De activiteiten zijn in de eerste plaats een middel om cliënten te ondersteunen om een zo gewoon mogelijk leven te leiden en vaardigheden te ontwikkelen.

Parousie kan zich verheugen in een groeiend aantal bezoekers en klanten die geïnteresseerd zijn in de producten die er verkrijgbaar zijn. In De Schuur worden op bestelling dingen van hout gemaakt. Van kleine meubels, woonaccessoires tot kippen- en konijnenhokken.

PRINTERIJ In De Printerij kan men terecht voor kopieerwerk, drukwerk en verzendklussen, maar er worden ook folders ontworpen, clubbladen en reclameposters vervaardigd. Wie groene vingers heeft of graag buiten werkt kan helpen in de grote groenten- en kruidentuin De Hof of zich uitleven bij tuinonderhoud en het verzorgen van de schapen, kippen of andere dieren op het terrein.

De groenten en fruit uit eigen tuin worden te koop aangeboden in boerderijwinkel De Deel, waar verder onder andere ook leuke cadeau-artikelen en brocante te vinden zijn.

,,We merken echt dat we steeds meer klandizie krijgen van mensen uit de omgeving, die hier hun verse producten komen kopen'', vertelt begeleider Anneloes Chamuleau.

RUSTPUNT ,,Daarnaast zijn we onlangs een officieel Rustpunt geworden van Fietseropuit. Daardoor hebben we nu ook een flinke toeloop van mensen die tijdens hun fietsroute hier op het terras een kopje koffie of iets fris komen drinken, van het toilet gebruikmaken of hun e-bike willen opladen.

We merken daarbij ook een groeiende vraag naar de mogelijkheid om hier met de pinpas te kunnen afrekenen. De aanschaf van een pinapparaat is echter voor de stichting een flinke kostenpost.

Het is fantastisch dat het Rabofonds ons hierin wil steunen. Anoeska Donselaar van de Rabobank Gelderse Vallei en Jan Grotendorst van het Rabofonds verrasten ons onlangs met een cheque, waarmee we de kosten van aanschaf en installatie van het apparaat kunnen dekken. Echt super.''

FORSE UITBREIDING Ook collega Henry van Driel is blij met de komst van een pinapparaat. Van Driel is samen met bewoners en een aantal vrijwilligers al een tijdje bezig met een forse uitbreiding van de groenten- en kruidentuin en de inrichting van een tweede terras met pergola, vlak bij de nieuw ingerichte bijen- en vlindertuin. Deze tuin is in maart, samen met een nieuwe geitenwei, aangelegd met hulp van tal van vrijwilligers in het kader van NLdoet.

,,Imker Marco Velthuizen heeft in dit nieuwe tuingedeelte, dat helemaal is ingericht met bomen, planten, struiken en bloemen waar bijen en vlinders op afkomen, inmiddels ook al een aantal bijenkasten neergezet'', vertelt Van Driel. ,,Het is de bedoeling dat het meehelpen met de verzorging van de bijen ook onderdeel wordt van ons programma voor de dagbesteding. We hopen zelfs op termijn in de boerderijwinkel, naast groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin, ook onze eigen honing te kunnen gaan verkopen.

Onze producten zijn allemaal puur natuur. Bezoekers worden altijd van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen in onze tuinen. Met name het feit dat we ook veel oud-Hollandse fruitrassen, waaronder bijvoorbeeld een notarisappelboom, hebben staan, wordt zeer gewaardeerd.

Dat merken we ook aan een groeiend bestand van vaste klanten die hier hun inkopen komen doen. Met de komst van het nieuwe pinapparaat kunnen we hen nu nog beter van dienst zijn.'' 

Bezoekers van de boerderijwinkel en andere diensten van Paurousie zijn welkom van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. In het weekend gesloten.