• Edward Doelman

Schrik bij VV Woudenberg na IS-oproep

WOUDENBERG ,,Dat is schrikken." Met die woorden reageert Wim Vermeulen namens VV Woudenberg op de oproep van Islamitische Staat om volgende week tijdens het EK vrouwenvoetbal een aanslag te plegen tijdens het duel Engeland-Schotland. Vanaf zondag, in de aanloop naar die wedstrijd op 19 juli, trainen de Schotse dames op sportpark De Grift.

 

Edward Doelman

 

De oproep van IS is naar buiten gebracht door SITE Intelligence Group, een organisatie die communicatie van terroristische organisaties monitort en geregeld wordt aangehaald in internationale media. IS zou zogenoemde 'lone wolves' hebben opgeroepen om stadion Galgenwaard in Utrecht aan te vallen tijdens de wedstrijd Engeland -Schotland op 19 juli. De informatie zou uit een pro-IS-kanaal van de chat-app Telegram afkomstig zijn. Voor de wedstrijd zijn 4500 kaarten verkocht, zo meldt de NOS.

 

NIET IN PANIEK Wim Vermeulen (links op de foto) laat weten dat de commissie die de Schotse dames komende week verwelkomt in Woudenberg inmiddels ook op de hoogte is. ,,Ik heb het ook gelezen en dan schrik je natuurlijk, dat is logisch. Het komt ook wel binnen omdat er een heel specifiek duel genoemd is." Veel meer kan Vermeulen op dit moment nog niet zeggen. ,,We raken niet direct in paniek. We zullen contact opnemen met het organisatiecomité van KNVB en UEFA en andere autoriteiten. Op basis daarvan zullen er ongetwijfeld gepaste maatregelen getroffen worden."

Een woordvoerder van de toernooiorganisatie laat aan de NOS weten in nauw contact te staan met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Afgelasting van de wedstrijd zou niet aan de orde zijn. Het is niet ongebruikelijk dat IS oproept om aanslagen te plegen op specifieke doelen in het Westen. Eerder deze maand waren er oproepen om tennistoernooi Wimbledon en vieringen van onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten aan te vallen.

 

ZONDAG EN MAANDAG Het Schotse dameselftal traint zondag en maandagmiddag op het hoofdveld van Woudenberg. Vanaf 11.00 uur vindt er eerst een persconferentie plaats, waarna de training om 11.45 uur start. Het volledige programma van het EK Vrouwenvoetbal staat op www.vvwoudenberg.nl.