• Hannie Lamberink

Slotdag 60-jarig jubileum Oud Woudenberg

WOUDENBERG Het was zaterdag de slotdag van alle festiviteiten rond het 60-jarig jubileum van Stichting Oud Woudenberg. In het Cultuurhuis was een historische markt georganiseerd.

Buiten stonden de Vlegelmutsen wafels te bakken en de heerlijke geur daarvan verleidde voorbijgangers om binnen te komen kijken. Daar waren poppen in klederdracht te zien en waren mutsenmaaksters bezig. Ook zaten vrouwen te spinnen en was emaille te bewonderen. Een ander was aan het kantklossen en een stoelenmatter en een sigarenmaker lieten hun oude ambacht zien. Opvallend vaak bleven juist jonge kinderen geïnteresseerd bij deze oude ambachten staan kijken.

Burgemeester Titia Cnossen nam ook een kijkje: ,,Het is mooi dat het Cultuurhuis bij zulke evenementen zo intensief gebruikt wordt. Hier is het voor bedoeld!" Ondanks de vele activiteiten in het dorp op deze dag was het gezellig druk op de historische markt waar accordeonist Dirkjan Onink voor gezellige muziek zorgde. De groepjes fietsers die op pad gingen of terugkeerden van de fietstocht zorgden voor aanloop maar ook vele anderen liepen binnen.

FIETSTOCHT Bij de historische markt in het Cultuurhuis was de start voor een fietstocht van 28 km langs historische plaatsen in het buitengebied. Het heerlijke weer en de prachtige herfstkleuren maakten de tocht extra mooi. De route voerde langs huize Geerestein over het Kerkepad en de Groenewoudsesteeg naar de Zegheweg. Bij het rustpunt bij de familie Pater aan de Zegheweg waren oude gereedschappen en oude mutsen te zien. Via Roffelaarskade en Voskuilerweg kwam men bij Hoeve de Beek aan de Brinkkanterweg waar gepauzeerd kon worden met koffie/thee en ook bij de familie van de Glind op de Laagerfse weg was een rustpunt.

Het meest bijzondere was echter de mogelijkheid om het 'Jachthuis Rumelaar' van de familie de Beaufort te bezoeken. Normaal is dit jachthuis niet te bezichtigen en alleen voor familiegebruik bestemd maar mevrouw Eschauzier en haar broer de heer Van de Bosch maakten deze dag een uitzondering voor Oud Woudenberg. De vele bezoekers waren zeer enthousiast over deze mogelijkheid, de gastvrijheid en de nostalgische sfeer en inrichting van het jachthuis. Bij de prachtige open haard kon men zich opwarmen. Mevrouw Eschauzier verzorgde vele tientallen kopjes thee en koffie en vertelde keer op keer over het verleden van dit jachthuis.

Ook de wegen in dit mooie bosgebied waren voor velen onbekend hoewel anderen zich juist weer een boswachtersgezin konden herinneren dat vroeger naast het jachthuis woonde. Via de Rumelaarseweg waar nog geitenboerderij Wolfswinkel bezocht kon worden, Monnickendijk en Slappedel fietste men langs boerderij Zuidbroek aan de Griftdijk en de Ekris terug naar het Cultuurhuis. Cor Robbertsen vertelde dat er van te voren 200 knapzakjes gemaakt waren voor de fietstocht en dat ze allemaal gebruikt waren. Stichting Oud Woudenberg kan terugzien op een zeer geslaagde en druk bezochte slotdag van hun feestmaand.