Bergen zand

Het leven van een politiek bestuurder gaat niet altijd over rozen.

Iets wat wethouder Tonnis van Dijk vorige week aan den lijve kon ondervinden toen hij van de oppositiepartijen een motie van wantrouwen aan zijn broek kreeg voor zijn behandeling van het dossier Wetro-terrein/Druivenkamp. Ook het op het laatste moment aan de raadsstukken toegevoegde feitenrelaas over wat zich in een periode van maar liefst 13 jaar(!) onder verantwoordelijkheid van verschillende colleges c.q. wethouders heeft afgespeeld tussen de gemeente en eigenaar van het braakliggend terrein aan de Druivenkamp (in de volksmond paddenpoel geheten) bleek niet voldoende om de oppositie ervan te overtuigen dat de wethouder bij zijn handelen louter gedreven werd door goede bedoelingen. Iets waar ik overigens bij deze bestuurder niet snel aan zou twijfelen.

Echter, zoals we van het spreekwoord weten: de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. In dit geval leidde die weg Tonnis van Dijk regelrecht in het moerasgebied van de paddenpoel aan de Druivenkamp. Na het lezen van het feitenrelaas, verbaast het me trouwens niks dat de wethouder bijna verzopen is in de paddenpoel. Ik raakte in het moeras van plannetjes, vergunningen, grondruiltjes, koppelingen, ontkoppelingen, besluiten en teruggetrokken besluiten binnen de kortste keer ook hopeloos verdwaald. Van één ding ben ik overtuigd en wel dat bouwbedrijf Van Deelen een buitengewoon lepe onderhandelaar is geweest. Het bedrijf laat een in 2004 verkregen bouwvergunning voor de Druivenkamp verstoffen en krijgt in 2011 de kans om hun onrendabele perceeltje te slijten aan de gemeente, in ruil voor een meer lucratieve woningbouwlocatie in Plan Zuid. Hoewel de grondruil uiteindelijk niet doorgaat, bijt het bouwbedrijf zich vast in het Wetro-terrein en zegt (nieuwe) plannen voor de Druivenkamp alleen te willen realiseren indien de gemeente gelijktijdig tekent voor de verkoop van het Wetro-terrein.

De achtereenvolgende wethouders zijn er in elk geval wel heel erg op gebrand geweest om de paddenpoel in het centrum op te ruimen.

Hoewel destijds ontkend, lijkt dit voor de gemeente ook mede drijfveer geweest om het parkeerterrein achter de Big Bazar aan te schaffen, zodat de ontwikkelaar daar (weliswaar tegen betaling) extra parkeerplaatsen voor een bouwplan aan de Druivenkamp kon realiseren. Een plan, dat inmiddels echter - samen met de koopoptie op het Wetro-terrein alsmede de ontwikkelaar zelf, in de paddenpoel is verdwenen.

Nou ja, het centrum (of de Jumbo) heeft er in elk geval een mooie grote parkeerplaats aan overgehouden. Ik moet ineens denken aan het grote nieuwe parkeerveld bij de aula. Sinds de gemeente dat heeft aangelegd, is er van de bijbehorende verbouwplannen van de eigenaar van de aula niets meer vernomen. Is het toeval dat dit parkeerterrein tegenover het veelbesproken Wetro-terrein ligt? Of dat het Wetro-terrein tegenover de begraafplaats ligt?

Aan zand om ergens overheen te moeten strooien in elk geval geen gebrek.