• SAMSUNG DIGITAL CAMERA

    BDUmedia

'Blijven geloven in je idealen en er je stinkende best voor doen'

De kerstdagen zijn weer achter de rug, dus we kunnen ons gaan opmaken voor een feestelijke jaarwisseling. En feestelijk is het in ons dorp nietwaar?  Het centrum straalt als nooit tevoren met rijen Scherpenzeelse lelies die als vallende sterren aan de nieuwe lantaarnpalen in de dorpskern zijn bevestigd. Chapeau! Weg met het sobere imago van een ingetogen plattelandsdorp. Alle reden om met fris elan en boordevol ambitie over de drempel van het nieuwe jaar te stappen.

NIEUWE LOKALE PARTIJ Die positieve vibe hing ook al bij de presentatie van de nieuwe lokale partij PRO Scherpenzeel. De in de afgelopen jaren op het politieke toneel toch vrij onzichtbare Democraten hebben zich samen met de (hier ter plaatse eveneens in de schaduwen verkerende partijen) PvdA en GroenLinks in een nieuw jasje gestoken om het progressieve gedachtegoed beter voor het voetlicht te brengen. Of hun ster gaat stralen aan het plaatselijk politieke firmament zal pas bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 duidelijk worden. In 2017 moeten zij het voorlopig nog even zonder een cultuurstimulerende dorpsdichter, autovrij of autoluw centrum en vuurwerkvrije zones doen; allemaal onderwerpen waarmee de eenmansfractie zich in het afgelopen jaar tevergeefs probeerde te onderscheiden. Maar duidelijk is dat de vernieuwde progressieve partij onder het motto 'Groen, Sociaal en Gelijkwaardig' in de toekomst nadrukkelijk aan de deur hoopt te gaan rammelen voor een plekje op het collegepluche. Met commissielid Willem Schuur heeft de partij in elk geval iemand in huis die bij zijn woordvoeringen vrijwel op alle terreinen nu alvast aangeeft dat hij er vanuit zijn (zakelijke) achtergrond verstand van heeft, dus ik kijk in 2017 met spanning uit naar de kandidatenlijst voor een wethouderspost.

VERNIEWING Het thema vernieuwing liep overigens toch als een rode draad door het afgelopen jaar.  We begonnen 2016 met een enorme rel tussen het gemeentebestuur en zorggroep Ena over het uitblijven van tijdelijke huisvestingsunits voor de bewoners van Huis in de Wei om de verbouwing van het verzorgingshuis mogelijk te maken. Maar zie, aan het eind van het jaar is het allemaal toch nog goed gekomen. Na nog enkele kleine oprispingen is het hak- en breekwerk in het gebouw aan de Vijverlaan inmiddels van start gegaan en zijn de bewoners al aardig gesetteld in een comfortabel tijdelijk onderkomen, dat zelfs in een echte wei staat. Hoe groen wil je het hebben in Scherpenzeel? Als de senioren weer terugverhuizen naar de nieuwe woonservicezone van Plan Weijdelaer pleit PRO misschien wel voor een groen gemeentehuis in die verlaten wei...

AMBTELIJK ONDERKOMEN Een verbouwing van het ambtelijk onderkomen aan de Stationsweg in Scherpenzeel staat al jaren op het programma, maar veel schot zit er niet in. De bureauladen zijn inmiddels aardig gevuld met diverse plannen voor de noodzakelijke upgrading van het gedateerde kantoorpand, maar de kosten daarvan en de onzekerheid over de zelfstandige toekomst van de gemeente Scherpenzeel doen ze aardig verstoffen. Nou moet ik zeggen dat het gebouw, mede gezien de ligging, geen enkele investering waard lijkt. Plaatsgenoot Piet Osnabrugge pleitte eerder dit jaar in het openbaar voor de terugkeer van de gemeentelijke dienstverlening naar het centrum en ook van burgemeester Visser is bekend dat hij het liefst zijn intrek zou nemen in Huis Scherpenzeel. Wat let de gemeente eigenlijk? Als onze veel kleinere buurgemeente Renswoude het fusietrauma van zich af kan schudden en een nieuw gemeentehuis in het hart van het dorp overweegt, dan kan Scherpenzeel dat ook. Kom op, het is bijna 2017. Het jaar dat de kantoorruimten in Huis Scherpenzeel leeg komen te staan, omdat de agrarische organisatie Ogen haar biezen pakt naar Renswoude. B&W kunnen zich daar een beetje op stand installeren en op de begane grond is vergaderruimte genoeg, inclusief een bar voor de naborrel. Tegenover het representatieve gebouw staat inmiddels een kantoorpand leeg en kan er ook nog een ambtswoning onder de sloophamer gaan, dus ruimte zat in de directe omgeving om er een keurige huisvesting te realiseren voor het nieuwe werken van de ambtenaren 3.0. Groen en sociaal gelegen bij de nieuwe woonservicezone, waardoor de gemeente voortaan zelfs met de rollator makkelijk te bereiken is. Het lijkt me dan ook een mooi klusje voor PRO om een discussie hierover met een motie 'Vreemd' aan te zwengelen. En aangezien de partij al eerder heeft bewezen een idee liever goed te jatten dan slecht te bedenken, wijs ik ze meteen op de slimheid van onze Renswouwse buren die hun nieuwe gemeentehuis niet alleen willen combineren met woonappartementen (waarvan Scherpenzeel er in de vrije huursector nog wel een paar kan gebruiken), maar ook het kantoorgedeelte zo optrekken dat dit bij een toekomstige leegstand wegens gemeentelijk fuseren in een handomdraai makkelijk tot woningruimte kan worden omgeturnd.

De huidige dislocatie van het gemeentehuis aan de Stationsweg is misschien wel een mooie alternatieve plek met voldoende parkeergelegenheid voor een kerkgebouw, wat nu nog weggepropt dreigt te worden tussen de bedrijven en woningen aan de Pluimenweg. Of anders realiseert men er gewoon wat extra (jongeren)huisvesting. De CU zei het al tegen wethouder Margo van de Fliert tijdens de recente discussie over het centrumplan: Scherpenzeel heeft creatieve en ''out of the box'-ideeën nodig. Nou, bij deze.

'WIE GAAT DIT BETALEN?' Ik hoop dat wethouder Henk Vreeswijk inmiddels niet van schrik onder zijn bureau is gekropen met de zorg van 'wie gaat dit betalen?'. Geen paniek zou ik zeggen. Als er iemand is die met veel geloof en vertrouwen overal bovenop kan zitten, dan is het Vreeswijk wel. Met een paar aardige kunstgrepen wist hij de begroting dit jaar ook al van donkerrood naar frisgroen te krijgen en mocht hij daarnaast financiële meevallertjes vanuit het Rijk aankondigen. Zijn collega Tonnis van Dijk kan misschien nog wat extra inkomsten verwerven uit het beter ten gelde maken van allerlei ontwikkelingslocaties, zoals het Wetroterrein en de investering in de aankoop van het parkeerterrein achter de voormalige Rabobank kan de gemeente gewoon met winst terughalen door verkoop van het terrein aan Jumbo-eigenaar De Wit. Die zet er toch al dagelijks zijn verrijdbare bord met de aankondiging 'P Jumbo' neer, zodat zelfs het dorp het al aanduidt als zijn parkeerplaats.

DE BREEHOEK Beeldvorming is alles; daar kan De Breehoek (dat zo langzamerhand meer weg heeft van een Baalhoek) over meepraten. Kosten noch moeite zijn in 2016 gespaard om ons Kulturhus in de lift te krijgen. Een nieuw bestuur, nieuwe directie en nieuwe koekjes bij de koffie (hoewel de vertrouwde stroopwafeltjes nog door menigeen worden gemist), maar het blijft (soms letterlijk) nog steeds dweilen met de kraan open. Had men eindelijk het lek boven water getoverd van de jarenlange vochtproblemen in het gebouw, of het net opgeknapte souterrain werd volledig blank gezet door uit de putjes omhoog wellend rioolwater. Wat mij betreft had directeur Vico Duisings er subiet voor het winterseizoen een schaatsbaan van gemaakt. Aan eventuele rioolluchtjes is Scherpenzeel tenslotte wel gewend met de nog immer geconstateerde overlast van onder meer hondenuitwerpselen op de stoepen, kattenstront op de speelplaatsen, Polenpoep op industrieterrein 't Bruine Land en konijnenkeutels naast De Breehoek. Maar Duisings laat zich niet kisten. De geur van glühwein, oliebollen en kaarsen bleek bij de onlangs in het gebouw gehouden succesvolle kerstmarkt een probaat middel om alle onwelriekende dampen uit het Kulturhus te verdrijven en er een gezellige boel van te maken.

Kijk, dit is de spirit die we in 2017 nodig hebben. Niet bij alle shit neer gaan zitten, maar blijven geloven in je idealen en er je (soms stinkende) best voor doen. Dus laat De Breehoek in het nieuwe jaar eindelijk maar eens goed gaan knallen met mooie concerten en bruisende activiteiten. Ik wens dat de lokale politiek raadsbreed gaat schitteren met inspirerende of gedurfde plannen en droom dat het dorp Scherpenzeel daardoor in de toekomst nog mooier gaat stralen dan nu al het geval is. Dan zou 2017 zomaar een topjaar kunnen worden.

Fijne jaarwisseling.