Gert-Jan versus Midas

Er zijn van die maanden dat er helemaal niks te beleven lijkt in de plattelandscontreien van Scherpenzeel en Woudenberg, en dan ineens is het raak. Twee bekende Nederlanders op één avond. Op maandag 12 maart komen namelijk zowel de bekende bioloog en schrijver Midas Dekkers als landelijk CU-voorman Gert-Jan Segers naar partycentrum Schimmel om de geïnteresseerde dorpelingen te vertellen over hun werk. Tja, dat wordt kiezen. Gaan we voor de literaire humorist of de serieuze politicus? Ik ga er tenminste vanuit dat partycentrum Schimmel voor de beide BN-ers twee verschillende zalen heeft gereserveerd. Midas en Gert-Jan in één zaal zetten zou namelijk wel eens een soort hanengevecht kunnen worden; een 'battle van het vrije woord'. Een Woudenbergs goudhaantje als prijs voor de winnaar en een bosje Scherpenzeelse lelies voor degene die in het debat het loodje heeft gelegd. Ik zie het eigenlijk wel zitten.

De twee mannen hebben bovendien meer met elkaar gemeen dat op het eerste oog lijkt. Beiden hebben zich bewezen als columnist (Dekkers in onder meer het NRC en de Volkskrant, Segers bij het Nederlands Dagblad), werkten mee aan radioprogramma's (Dekkers met het VARA-programma Vroege Vogels en Segers in Deze Week van de EO), zijn regelmatig te zien op TV en allebei schrijven ze boeken. Zelfs in hun boektitels lijken nog wel wat raakvlakken te zitten. Wat te denken van 'Houden beren echt van honing' en 'Overwinteren'? Bij 'De Vergankelijkheid' en 'Wat christenen geloven en moslims niet begrijpen' oogt een thematische overeenkomst ook niet vergezocht.

Het thema van de Boekenweek, waar Dekkers op uitnodiging van de lokale Rotaryclub over komt praten, is 'natuur'. Een lekker breed begrip waar je van alles aan kunt hangen tot en met een bijzondere literair-politieke kruisbestuiving in, hoe toepasselijk, het rijk van Schimmel.

Segers die vrij naar zijn boektitel 'Hoop voor een verdeeld land' een lans breekt voor de christelijke politiek en Dekkers die (getuige zijn laatste werk 'Volledige Vergunning') de kroeg promoot als beste middel om de samenleving te verbinden.

Een gezamenlijk optreden zal er op 12 maart helaas wel niet inzitten, maar misschien treffen de beide heren elkaar na afloop van de bijeenkomsten nog wel aan de bar van het partycentrum. De literaire avond van de Rotary rept er niet over, maar bij de CU staat in elk geval een politieke afterparty met een drankje en een hapje op het programma.

Want, zoals Dekkers al eens in een interview met het AD liet weten, 'drank maakt stemming en het café is een stemmingsmachine'. Dat lijkt de CU als het gaat om de komende gemeenteraadsverkiezingen wel aan te spreken.

Hetzelfde interview met Dekkers levert met zijn uitspraak 'het café kan god en de duivel zijn' op voorhand ook nog eens lekkere diepgaande gespreksstof op omtrent het lokale alcoholbeleid. Alle reden dus om 12 maart met dikke letters in de agenda te zetten.

 

Margreet Hendriks