Kleurenblind?

Wie, net als ik, in de veronderstelling verkeert te wonen in één van de mooiste en groenste dorpen van de regio kan zich maar beter voorbereiden op een flinke teleurstelling. Onderzoek van de Universiteit Wageningen heeft uitgewezen dat Scherpenzeel er helemaal niet zo groen bij ligt.

Onderzoeker Gerben Roerink heeft aan de hand van de Groenindex, waarbij gebruik wordt gemaakt van satellietbeelden, de groenheid berekend van alle Nederlandse gemeenten. Dit is vertaald in een mooi overzichtskaartje. waarin donkergroene (helemaal top), lichtgroene (gaat best), gele (niet zo best), oranje (zorgwekkend) en rode (wegblijven) gebieden worden aangegeven. Met een heel landgoed binnen de dorpsgrenzen zou je verwachten dat Scherpenzeel ergens hoog in de ranglijsten zou scoren. Niets is minder waar. Samen met zo'n beetje de regio FoodValley blijken we in een toch lichtelijk alarmerend geel gebiedje te wonen. Plek nummer 281 op de lijst is nou niet iets om trots op te zijn. Het eveneens gele Woudenberg doet het met plaats 231 maar ietsje beter en het toch idyllisch ogende Renswoude schurkt met plek 325 wel heel dicht tegen code oranje aan. Dan mogen Veenendaal (320) en zeker Barneveld (219) eigenlijk helemaal niet klagen.

Nee, als het om groen wonen gaat kunnen we volgens Roerink beter verhuizen naar Leusden (117) of Amersfoort (192) die op de overzichtskaart in mooi lichtgroen prijken.

Wie echter een dagje uit wil waaien aan de pittoreske haven van het rood aangestipte Bunschoten-Spakenburg (376) doet er goed aan om het zuurstofmasker bij zich te steken. Want hoe groener de gemeente, hoe gezonder de inwoners, weten onderzoekers. Zo zijn er volgens omgevingspsycholoog Sjerp de Vries onderzoeken die groen relateren aan een lagere sterftekans, aan een hogere ervaren gezondheid en in groene arme buurten hebben kinderen minder vaak ADHD.

Nu begint er bij mij plotseling wel een lampje te branden in relatie tot de hoge kosten van jeugdzorg in de regio FoodValley. Al eerder werd in de raadszaal zorg en verbazing uitgesproken over het in verhouding bijzonder hoge aantal kinderen met ADHD en dyslexie in de regiogemeenten. Er zou zelfs een onderzoek worden ingesteld naar de mogelijke oorzaken hiervan. De uitkomsten daarvan zijn mij nog niet bekend, maar je zou op basis van het groenonderzoek zomaar kunnen veronderstellen dat men het lek boven water heeft getoverd.

Gemeenten kunnen groener worden door meer parken of bomen te planten, adviseert Roerink. ,,Maar ook plaatsen met grote tuinen zijn vaak groener dan plaatsen met kleine tuinen.'' Nooit gedacht dat we in Scherpenzeel nog eens jaloers moesten zijn op het formaat van de tuinen en het weelderig openbaar groen waar de inwoners van Amersfoort dagelijks van kunnen genieten. Ik moet bekennen dat ik mij met mijn bezoeken aan deze stad meestal in en rond het centrum ophoud, dus een echt objectief oordeel kan ik er niet over vellen. Maar als ik mag gokken zou ik er toch eerder vanuit gaan dat de onderzoeker van de groenindex kleurenblind is.