• Kom grand canal Renswoude

    Lotte Bolscher

Uitnodiging opening grand canal in Renswoude

22-06-2016, 11:00 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 24 juni 2016, 16:00 tot 17:30

Locatie:

, Renswoude
Kasteelbos Renswoude
Renswoude

RENSWOUDE Utrechts Landschap is klaar met de restauratie van de kom van het grand canal in Kasteelbos Renswoude. De officiele opening vindt plaats op vrijdag 24 juni.

Rond het jaar 1700 is het grand canal van Kasteel Renswoude gegraven. Door de aanleg van het canal kon het water vanuit de Lunterse Beek naar de gracht van het kasteel worden aangevoerd. Tegelijkertijd ontstond een majestueuze zichtlijn vanuit het kasteel. Een paar jaar na het graven van het canal is de kom toegevoegd. De grond die vrijkwam met het graven werd gebruikt om aan weerszijden van het canal en de kom een lage wal op te werpen. Laanbeplanting accentueerde de zichtlijn. Utrechts Landschap heeft de door erosie versleten wal rondom de kom hersteld en de beplanting vervangen. Een nieuw element is de haag op de wal. De kom krijgt hierdoor een sterk architectonisch (maar wel groen) karakter. Het theehuisje in het park - het Weesje - is tevens grondig gerestaureerd.

De restauratiewerkzaamheden zijn mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds (Pfälzer-Birnie Fonds en het Zanen-Bakker Fonds), Provincie Utrecht, Nationale Postcode Loterij en een particuliere gift.