• Het koor Oriolus

    Cees Keur

Herdenkingsconcert Oriolus in Achthoek

12-04-2019, 17:41 | Lezersnieuws | Ellen

Op 4 mei geeft het koor Oriolus een herdenkingsconcert in de Achthoek in Scherpenzeel. Tijdens dit concert wordt muziek in verschillende stijlen en van verschillende componisten ten gehore gebracht over het thema vrede.

Zo lang als de mensheid bestaat, is er een hunkering naar vrede. Vrede onderling, innerlijke vrede, maar bovenal, vrede met God. Zolang als er muziek beoefend wordt, wordt deze hunkering bezongen. Bij grote klassieke componisten als Mozart en Mendelssohn, eigentijds-klassieke componisten als Rutter en Jenkins, maar ook bij moderne grootheden als Mark Hayes en Pepper Choplin zien we het thema “Vrede” regelmatig terug. Sommige composities zijn zelfs geschreven vanuit een oorlogssituatie. Te denken valt aan “The armed man”. Rechtstreeks vanuit de Kosovo-oorlog. “Prayers for the Nations” zijn 8 gebeden van en voor wereldleiders. Dit om de wereldvrede te bewaren.

Op 4 mei, tijdens het concert klinken al deze werken achter elkaar rondom het thema “herdenken en bevrijden”. Ook de teksten komen uit alle tijden en uit verschillende situaties. Zo openen we met een nieuwe tekst van Henriëtte Maaijen: “Stil getuigen witte kruizen, dat vrijheid kostbaar was”. Maar ook de al oude tekst van Franciscus van Assisi (13e eeuw) staat op het programma.

Het koor wordt op de piano begeleid door Jan Lenselink. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent André van Vliet.

Aanvang van het concert is 20.30u. De toegang is vrij. Na afloop wordt er een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.