• NVM-Eemland voorzitter Harro Morren

Regionale woonmarkt maakt groeispurt

09-10-2015, 15:20 | Lezersnieuws | NVM Eemland

De woonmarkt in de NVM-regio Eemland, waartoe ook Woudenberg behoort, heeft in het derde kwartaal een verrassende groeispurt gemaakt. In de traditioneel verkoopluwe zomermaanden verruilden onverwacht veel woningen van eigenaar. "Het vertrouwen lijkt helemaal terug. Mensen durven weer een stap te maken, ook omdat de economische berichten veel positiever zijn", analyseert makelaar Harro Morren, voorzitter van de NVM-regio Eemland. "En natuurlijk speelt ook de historisch lage rente een belangrijke rol. Tien jaar vast lenen kan nu voor 2,25%. Ongekend!" Tot de regio Eemland behoren Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Baarn, Soest en Woudenberg.

Inzoomend op de verkoopcijfers valt allereerst op dat de groei zich in vrijwel alle segmenten van de woningmarkt voordoet. Tussenwoningen doen het traditioneel goed en werden 36% meer verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Opvallend is ook de verkoopstijging van vrijstaande woningen. Dit segment was de afgelopen jaren minder in trek, maar nu plust de verkoop met 26% ten opzichte van 2014. De grootste stijging bevindt zich echter bij de appartementen: liefst 40% meer verkopen in vergelijking met 2014. "Wat je afleest uit deze cijfers is dat de woningmarkt normaliseert en stabiliseert. In een gezonde markt doen alle segmenten het goed en dat is nu het geval", vertelt Morren.

Meer haast bij kopers

De sterke verkoopstijging heeft ook effect op drie voor woningbezitters belangrijke factoren: de verkoopprijs, het woningaanbod en de verkooptijd. Om met de laatste te beginnen: voor het eerst sinds 2008 staan woningen gemiddeld minder dan 100 dagen te koop. "Dat is landelijk 98 dagen en onze inschatting is dat in het Eemland het cijfer nog iets lager ligt. Een positieve ontwikkeling, want het geeft verkopers net wat meer vertrouwen en rust", meent Harro Morren. De verkoopprijzen van woningen zijn door de toenemende vraag wel weer aan het stijgen. Zo zijn tussenwoningen het afgelopen jaar 6% duurder geworden, tweekappers zelfs 10%. Bij de andere woningtypes was de stijging rond de 4%. "Je merkt dat mensen haast krijgen en nu willen profiteren van de nog lage prijzen en scherpe hypotheekrentes".

Bij een stijgende vraag en dalende verkooptijd hoort een daling in het woningaanbod. Ook in het afgelopen kwartaal is het totaal aantal te koop staande woningen gedaald. Stonden er in 2012 in Nederland nog 175.000 huizen in de etalage, nu is dat 133.000 en dit aantal daalt wekelijks.