• Verhoudingen op verkiezingslijsten gemeente Scherpenzeel

    Robert Tiesing

Scherpenzeelse partijen slecht geëmancipeerd

19-02-2018, 16:50 | Lezersnieuws | Robert Tiesing

Vrouwen worden op de kandidatenlijst van de gemiddelde Scherpenzeelse politieke partij zeer slecht vertegenwoordigd. Wat gaan we zien na 21 maart in de Scherpenzeelse gemeenteraad? Een onderzoek langs de vijf kandidatenlijsten laat een triest gemiddelde van 13,5% vrouw op de kandidatenlijsten zien.

SGP plaatst - zoals gebruikelijk in het land - geen enkele vrouw op haar lijst. 25 mannen verdelen de plaatsen. CDA en Christen Unie (CU) komen er ook erg slecht af met respectievelijk 4 en 3 vrouwen van de totaal 17 kandidaten op ieders lijst. Wel hebben zij beide een vrouw op nummer 1. Gemeentebelangen (7 man, 6 vrouw) en PRO Scherpenzeel (10 man, 8 vrouw) zijn een betere afspiegeling van de bevolking. Dat de VVD niet mee doet aan de komende raadsverkiezing, heeft geen positieve invloed op het gemiddeld aantal vrouwen op de Scherpenzeelse kieslijsten.

Conclusie: het CDA, CU en zeker de SGP hebben nog een grote slag te slaan om een evenredige vertegenwoordiging te krijgen op de kieslijsten. Hoewel het landelijk ook lastig blijft om een evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen in de politiek te bereiken, laat Scherpenzeel zich op dit vlak zeker niet van haar goede kant zien.

Na 21 maart zullen we zien of vrouwen beter in de raad worden vertegenwoordigd dan op de verschillende (met name Christelijke) kandidaatslijsten.