• NVM-regiovoorzitter Harro Morren

    PR

Woningmarkt Eemland besluit topjaar met sterk kwartaal

14-01-2017, 18:20 | Lezersnieuws | NVM Eemland

Het jaar 2016 gaat de boeken in als een topjaar voor de woningmarkt. Liefst 215.000 woningen verwisselden in Nederland van eigenaar. De gemiddelde verkooptijd nam aanzienlijk af, terwijl de prijzen stegen. "En de regio Eemland wordt alleen maar populairder bij woningkopers", vertelt voorzitter Harro Morren van NVM regio Eemland. Hij presenteerde de cijfers over het vierde kwartaal en die lieten net als de voorgaande drie kwartalen een stevige stijging zien ten opzichte van het voorgaande jaar. De NVM regio Eemland omvat de plaatsen Amersfoort, Hoevelaken, Baarn, Soest, Bunschoten, Leusden en Woudenberg.

In totaal werden in de periode oktober tot en met december in Eemland bijna 10% meer woningen verkocht. Het waren met name de twee-onder-een-kap-woningen en hoekwoningen die met plussen van respectievelijk 33% en 18% erg in trek waren. Ook de tussenwoningen deden het met een stijging van ruim 12% goed. "Je ziet dat de doorstroming op de woningmarkt weer in volle gang is", licht Morren toe. "Starters kunnen de door de lage rentestand een tussenwoning bemachtigen, eigenaren van deze huizen maken de stap naar een hoekwoning of tweekapper. Eigenlijk bljft alleen het segment vrijstaande woningen wat achter, maar het is een kwestie van tijd dat de doorstroming ook deze woningen bereikt".

Snel verkocht

In het afgelopen jaar is de snelheid waarmee woningen werden verkocht enorm gestegen. Waar een tussenwoning in het laatste kwartaal van 2015 nog gemiddeld 55 dagen te koop stond, werd er eind 2016 in 29 dagen een koper gevonden. Dat is bijna twee keer zo snel. Ook alle andere woningtypes worden in hoog tempo verkocht. "Wie een woning zoekt doet er dus goed aan zijn of haar wensen door te geven aan de NVM-makelaar. Die houdt zoekers goed op de hoogte van nieuw aanbod", vertelt Morren.

Doorgroei

De NVM-regiovoorzitter verwacht dat na de sterke stijging van 2016 de regionale woningmarkt in het nieuwe jaar niet opnieuw explosief zal groeien. Een reden daarvoor is het dalende aantal woningen dat te koop staat. "Door de snelle en goede verkopen, neemt het woningaanbod af en dat heeft gegarandeerd drie effecten: hogere prijzen, nog snellere verkopen en een woningmarkt die in aantal transacties slechts voorzichtig doorgroeit. Voor verkopers is het een goede tijd om juist nu hun woning te koop te zetten. Er is veel belangstelling voor, zeker in onze regio die steeds meer consumenten uit bijvoorbeeld de peperdure regio Amsterdam trekt".