• logo

    Donorregister

454.664 Overijsselaars vulden tot begin december hun keuze over orgaandonatie in op donorregister.nl?

24-12-2019, 10:27 | Lezersnieuws | Priscilla

Steeds meer mensen in Nederland registreren al hun keuze in aanloop naar de nieuwe donorwet die 1 juli 2020 ingaat. Tot 3 december 2019 vulden 454.664 Overijsselaars vanaf 12 jaar hun keuze in op donorregister.nl, waarvan 5.841 Overijsselaars in november. Wie nog geen keuze heeft gemaakt of ingevuld, wordt vanaf 26 december met de bioscoopcommercial ‘In het duister tasten’ gevraagd dit alsnog te doen. Over een half jaar gaat de nieuwe donorwet in. Wie op 1 juli 2020 nog geen eigen keuze heeft ingevuld op donorregister.nl, komt in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Bioscoopcommercial te zien in Overijssel
Tast jij ook in het duister over hoe jouw familie in het donorregister wilt staan? Deze vraag wordt mogelijk gesteld wanneer zij in de kerstvakantie naar de bioscoop gaan in Overijssel. De bioscoopcommercial, die in het duister wordt getoond in acht bioscopen in Overijssel, moedigt bezoekers aan met familie of vrienden te praten over hun keuze over orgaandonatie en deze in te vullen op donorregister.nl. Volwassenen die geen keuze invullen, komen vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Welke keuze je maakt, bepaal je zelf

Keuze 1: Ja, ik geef toestemming
Je wil donor worden. Misschien wil je sommige organen en weefsels niet doneren. Je kunt dit ook invullen op het formulier.
Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming
Je wil geen donor worden.
Keuze 3: Mijn partner of familie beslist
Je wil dat je partner of familie voor je kiest na jouw overlijden.
Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist
Je wil dat iemand anders voor je kiest na jouw overlijden.

Ga voor meer informatie over het nieuwe Donorregister naar donorregister.nl of bekijk de stapsgewijze uitleg over het nieuwe Donorregister en hoe het doneren van organen en weefsels precies werkt.