Exodus volkstuin

05-10-2019, 17:09 | Lezersnieuws | Roelien

De exodus van de volkstuinhouders in Scherpenzeel.

De grond vruchtbaar maken, de groenten, bloemen en planten laten groeien op grond die je bewerkt en bemest hebt. De sociale contacten en het uitwisselen van kennis en zaaigoed zijn waardevol. In het begin waren we samen met asielzoekers die als nuttige bezigheid een tuin kregen toegewezen door de gemeente. Het oefenen van de taal was erg leuk en zinvol. Ik heb al tijden geen asielzoeker meer gezien op de tuin.

De spa, de schoffel, de greep, de mest en het zaad geven heel veel mensen plezier, contact en opbrengst. Het teveel aan groenten en bloemen wordt gedeeld met vrienden en familie. Kortom: iedereen blij en nuttig.

De idealen liggen voor ieder lid van de volkstuinvereniging op het vlak van de duurzaamheid, het plezier en het delen. De voedselbank is zeker niet vergeten!

Jaren geleden werd het complex op de Eikenlaan opgeheven. Ook het complex op de Maatjes werd later opgeheven door de gemeente. De vruchtbare grond en het sociale en duurzame nut werden om zeep geholpen. Maar wij volkstuinhouders waren niet te stoppen en begonnen aan het bewerken, reinigen en vruchtbaar maken van het stuk grond wat de gemeente ons had toebedeeld. De gemeente vond de volkstuinen belangrijk voor het “nut van het algemeen”.

De vereniging kent meerdere personen die de duurzaamheid ( zo belangrijk toch?! ) bewaken: voor de bewatering zijn pompen gebruikt en kunnen tonnen gevuld worden voor de begieting. Een overkapping en kruiwagens worden gedeeld. Alles in het belang van iedere tuinier. Elk stukje grond dat niet verhuurd is, wordt gebruikt voor de voedselbank. Kinderen en kleinkinderen zijn regelmatig aanwezig en helpen. Hoe educatief is dat!

De tuinders hebben geen dure skatebaan, geen dure speeltuinen, maar wel een stukje grond om te tuinieren.  Uh… hier moet ik mezelf corrigeren: we hadden…

Want: het lijkt voorbij. Ook nu weer wordt het complex opgeheven! Er is misschien een plekje voor een aantal tuinders. Daar mag het volk de grond weer reinigen, bewerken en vruchtbaar maken.

Het lijkt wel de exodus ! Terug naar Israël met de boten. Grond ontginnen…weggestuurd worden… dat stuk grond ontginnen… weer weggestuurd. Ik zal niet beweren dat wij met zeven de grond bewerken, maar halleluja: mogen wij onze tuinen houden?

Mijn vraag en dringend verzoek is: mogen wij hier op dit complex blijven?!