• Het tapijt van Bayeux.

    Wikipedia

Lezing over het tapijt van Bayeux

RENSWOUDE Frans Loos verzorgt dinsdagavond 15 januari een lezing over het beroemde tapijt van Bayeux. De presentatie in de Bibliotheek Z-O-U-T, vestiging Renswoude begint om om 20:00 uur.

Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm breed. In 58 scènes wordt het verhaal verteld van de verovering van Engeland in 1066. Dit ‘stripverhaal’ toont de voorbereidingen in Normandië en het aan land gaan in Engeland, de komeet van Halley, schepen, soldaten, burgers, paarden, maar ook enkele maaltijden en fabels. De Tapisserie eindigt op 14 oktober 1066 met de Slag bij Hastings. De oorspronkelijke lengte van het tapijt is onbekend: de laatste scenes verloren zijn gegaan.

Het werk is vermoedelijk vervaardigd in 1068. Vanaf 1982 is het kunstwerk achter kogelvrij glas te bewonderen in het speciaal ingerichte Centre Guillaume le Conquérant in Bayeux en sinds 2007 staat het op de Werelderfgoedlijst. Deze gratis lezing maakt deel uit van de Zoute Inval, een wekelijkse bijeenkomst speciaal voor volwassenen.

De Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Renswoude is gevestigd aan de Van Reedeweg 77 in Renswoude.