• Cora van Dijk tijdens de opening van de mini-bieb.

    Cora van Dijk

´Bij ons telt christelijke inhoud´

SCHERPENZEEL Recensies geven over christelijke boeken en literatuur. Een liefhebberij voor de Scherpenzeelse Cora van Dijk. Twaalf-en-een-half jaar geleden richtte zij BoekenMening op. Samen met een tiental vrijwillige recensenten uit het hele land leest zij boeken, zowel romans als studieboeken.

Janneke Hek

Het overgrote deel heeft een christelijk uitgangspunt. Inmiddels weten grote uitgevers, maar ook kleinere de club te vinden voor het laten beoordelen van hun boeken. Iedere vrijwilliger heeft een specialiteit, zo is de specialiteit van Van Dijk theologie en kerkgeschiedenis. Er worden romans, theologie, kinderbijbels, fictie en non-fictie beoordeeld op hun inhoud en leesbaarheid.

Na het lezen van het boek wordt er een korte mening gegeven over het gelezene. ,,Kritisch maar zonder af te kraken. We benaderen het zo positief mogelijk." Op de website van de club www.boekenmening.net zijn recensies te vinden, worden de recensenten voorgesteld en kunnen uitgevers zich melden.

STERRENSYSTEEEM Het begon meer dan twaalf jaar geleden toen Van Dijk wegens haar ziekte, ze heeft MS, veel moest liggen. Ze begon met schrijven van artikelen die vervolgens tot haar blijdschap geplaatst werden. En toen de NOS vrijwillige recensenten vroeg, meldde ze zich aan. En haar proefrecensie werd goed ontvangen. Van Dijk vroeg zich af of christelijke boeken al recensies ontvingen. Dit bleek heel beperkt. Zij zag hier mogelijkheden in, en met hulp van haar man werd de website gebouwd en meldden zich recensenten aan. De eerste grote christelijke uitgever klopte in 2008 bij BoekenMening aan. En er volgden er meer. Ook auteurs van boeken bieden hun boek aan voor een mening. Bij Van Dijk in Scherpenzeel komt alles binnen, ze verzendt de boeken naar de bijpassende recensent. De lezers beoordelen de boeken met een sterrensysteem. ,,Er is ooit één boek beoordeeld met een kwart ster. Dat komt gelukkig niet vaak voor. En je moet goed bedenken dat wij kijken hoeveel sterren wij het geven qua christelijke inhoud. Niet de kwaliteit alleen, maar ook hoeveel we het aanraden aan christenen om te lezen", benadrukt Van Dijk. Er worden weleens boeken geweigerd door Van Dijk. Bijvoorbeeld over spiritualiteit.

HIGH-TEA De leden van BoekenMening komen een keer per jaar bij elkaar. Sommigen van hen zijn al vanaf het begin betrokken bij de club. ,,Leuk om elkaar dan in levenden lijve te ontmoeten tijdens de jaarlijkse vergadering". Ter gelegenheid van het jubileum was er dit jaar een high-tea en winacties op de website. De bezoekersaantallen van de website groeien nog steeds. ,,40.000 per jaar in 2017", aldus een trotse Van Dijk.

Bij haar eigen huis aan de Fluitekruidlaan heeft ze aan de achterkant (tegenover de Korenmaat) een mini-bieb met boeken om te lezen en lenen. Na lezing kan men ze terug zetten. Van Dijk vernieuwt het aanbod regelmatig. Op www.boekenmening.net is meer te lezen over het recenseren en de mini-bieb.