• Burgemeesters van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg en tweede van links Constanja de Vries.

    Buurtgezinnen.nl

´Buurvrouwen dragen bij´

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG/RENSWOUDE Constanja de Vries van Buurtgezinnen.nl overhandigde op 10 juli het boekje 'Opvoeden doen we samen' aan de drie vrouwelijke burgemeesters van Woudenberg, Renswoude en Woudenberg. ,,Alle drie moeder en zich daardoor bewust van het belang van een fijne kindertijd", vertelt De Vries.

Het boek bevat tien verhalen uit de dagelijkse praktijk. Buurtgezinnen.nl is een nieuw initiatief, gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben, worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt.

Op een laagdrempelige, gelijkwaardige, alledaagse wijze krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. Buurtgezinnen.nl is in 2018 gestart in Scherpenzeel en sinds dit voorjaar ook actief in Woudenberg en Renswoude.

BUURVROUWEN De coördinator van deze drie Buurgemeenten, Constanja de Vries, overhandigde een exemplaar van 'Opvoeden doen we samen' aan de burgemeesters van Scherpenzeel, mevrouw C. van Rhee-Oud Ammerveld, van Renswoude, mevrouw P. Doornenbal-van der Vlist, en van Woudenberg, mevrouw T. Cnossen-Looijenga.

,,Ik hoorde dat deze drie burgemeesters regelmatig een informeel samenzijn hebben en dat leek mij een mooi moment om dit boek onder de aandacht te brengen. Ik zie hen eigenlijk als drie buurvrouwen die ook iets bijdragen aan het stabiel en goed opgroeien van kinderen. In de drie gemeenten waar zij burgemeester van zijn, zie ik mooie dingen gebeuren onder vraag- en steungezinnen".

STEUNGEZIN Zo is er een gezin met een kind met een beperking waar iedere week een paar uur iemand van een steungezin met het kind optrekt, om het gezin wat rust te geven. Of een alleenstaande moeder die niet persé hulp vraagt voor de kinderen, maar het zelf fijn vindt om elke twee weken met een andere moeder thee te drinken. ,,Het maakt vaak al een verschil als er herkenning en begrip blijkt te zijn. Veel gezinnen lopen tegen dingen aan waarvan ze denken dat ze er alleen in staan, dit is vaak niet zo. Tijdens zo'n theedrinkmomentje kom je daar achter en ervaar je steun", vertelt De Vries. In alle drie de gemeenten is Buurtgezinnen.nl actief. ,,De zomerperiode is vaak wat rustiger qua initiatieven, maar aan de andere kant ook een tijd van evaluatie".

ZORG EN AANDACHT Waarom kiezen gemeenten voor dit initiatief? ,,Voorop staat dat deze vorm van hulp naadloos aansluit bij de beoogde transformatie in het sociaal domein. De hulp wordt dichtbij door betrokken buurtbewoners gegeven, en kan vroegtijdig en op eigen initiatief van gezinnen worden ingezet. Op deze praktische manier wordt invulling gegeven aan een pedagogische samenleving met zorg en aandacht voor elkaar".

Het boekje is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het Oranje Fonds dat Buurtgezinnen.nl in 2017 beloonde met een Appeltje van Oranje.

Voor meer informatie, contact en aanmelden als steun- of vraaggezin: www.buurtgezinnen.nl.