• Martine Buitenhuis Fotografie

´Duurzame energie voor sportverenigingen door zonnecollectoren op Breehoek en manege'

SCHERPENZEEL ,,PRO Scherpenzeel is al, bij monde van raadslid Van Es, sinds 2012 achter de schermen aan het lobbyen voor een investering op het gebied van duurzame energievoorzieningen.´´ Dat zegt Willem Schuur van PRO Scherpenzeel naar aanleiding van de stelling dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven als het om duurzame energie gaat.

,,Zo bestaat er al sinds jaren het idee om een overkoepelende ´energiestichting´ te vormen, waarvan alle (sport)verenigingen op De Bree, de Breehoek en zwembad 't Willaer lid zijn, en die zich bezighoudt met duurzame en efficiënte energievoorziening voor de diverse accomodaties. Zo gebruikt bijvoorbeeld het zwembad alleen gedurende de zomer veel energie, terwijl de tennis-, hockey- en voetbalverenigingen juist in de winter veel energie gebruiken. De daken van gebouwen als De Breehoek en de manege zijn potentieel zeer geschikte plaatsen voor zonnecollectoren of daglichtpanelen. Gezamenlijk kan zo op termijn veel bespaard worden op het energieverbruik.

Dit idee is onder andere in de regio Twente al naar tevredenheid uitgevoerd. Binnen de gemeente Scherpenzeel is dit idee ook al lang bekend. Maar om welke reden dan ook, heeft dit college van B&W gedurende de afgelopen vier jaren totaal niets gedaan met dit idee, en deze kans op een win/win-situatie voor Gemeente, verenigingen, Breehoek, zwembad 't Willaer en het milieu laten liggen.

PRO Scherpenzeel is het eens met de stelling dat de gemeente hierin het goede voorbeeld kan geven. En niet alleen voor het sportpark en de Breehoek dienen de mogelijkheden onderzocht te worden, maar ook voor andere openbare gebouwen in ons dorp.

PRO Scherpenzeel wil dat een volgende college dit met voorrang gaat oppakken.´´