• Begeleid OV

    Janneke Hek

´Ik was het zat om elke dag met het schoolbusje te gaan´

SCHERPENZEEL ,,Ik vind het uitdagend om  mee te doen. Iedere dag met het busje naar school was ik wel zat", lacht Kirsten den Ouden. De 15-jarige Scherpenzeelse neemt deel aan de proef Begeleid Openbaar Vervoer. Hierbij test ze een app op haar telefoon, waarmee ze eenvoudig met het openbaar vervoer naar school in Ede reist. Met daarbij een hulplijntje naar de ontwikkelaar van de app, GoOV, bij vragen onderweg.

Janneke Hek

Moeder Helga Harms zit ook onder een sneltoets. ,,Voor kinderen die op het speciaal onderwijs zitten, is dit een mooie en veilige manier om kennis te maken met zelfstandig reizen.

De app vertelt hen hoe laat hun bus of trein komt, waar ze moeten overstappen en hoe lang het duurt voordat ze op de plek van bestemming zijn. Kirsten is er door gegroeid, ze reist nu zelf naar Ede in plaats van voor de deur thuis in te stappen in een bus van het leerlingenvervoer", vertelt Helga.

ZELFSTANDIG Op de website www.go-ov.nl is meer informatie te vinden over deze proef waar de gemeente Scherpenzeel aan mee werkt. GoOV is een onderneming met een maatschappelijke doelstelling, die mensen van 10 tot 90 jaar de mogelijkheid biedt om in hun dagelijkse leven zelfstandig te reizen.GoOV wil dat mensen met een beperking zo veilig en zelfstandig mogelijk kunnen reizen, met behulp van hedendaagse technologie en tegen lagere maatschappelijke kosten dan de huidige vervoersoplossingen, meldt het bedrijf.

Kirsten is de eerste in Scherpenzeel die de app test. Haar ervaringen kan ze na elke reis via de app delen met GoOv.

,,Dat gaat heel simpel. De app vraagt of ik tevreden ben over de reis. Als ik 'nee' aangeef, bellen ze me zo snel mogelijk om te vragen wat er niet goed ging. Ik krijg bijvoorbeeld bericht van mijn app als ik bijna bij mijn halte ben of de app herinnert mij om in of uit te checken op het station", vertelt de scholiere.

Wanneer een deelnemer niet meer weet hoe de reis verder moet met het openbaar vervoer, stuurt de GoOV-hulplijn een taxi om het kind op de plek van bestemming te krijgen.

Haar moeder vult aan: ,,Ik kan me voorstellen dat je als ouder je kind nog niet klaar vindt voor zelfstandig openbaar vervoer. Het is ook van belang om bij gebruik van deze app met je zoon of dochter te bespreken wat ze moeten doen als ze aangesproken worden door iemand met misschien minder goede bedoelingen. Kirsten is gelukkig redelijk weerbaar, maar als ouder ben je er niet altijd bij, daar heb ik het met haar ook over, zeker rond de verdwijning van die twee meisjes laatst.´´

OOK VOLWASSENEN De gemeente Scherpenzeel is nauw betrokken bij het project Go-OV.

,,Deze pilot is gestart op initiatief van de gemeente. Het draagt bij aan het zoveel mogelijk stimuleren van zelfredzaamheid van mensen.  Het enthousiasme van Kirsten en Helga onderstreept dit. De app is niet alleen voor leerlingen, maar ook voor volwassen inwoners die gebruik maken van Wmo-begeleiding´´, meldt de gemeente. De proef loopt nog tot maart 2018.