• Janneke Hek

´Kinderen vergeten zo´n dag nooit´

SCHERPENZEEL Vorig jaar zamelde Ruben van Voorst 120 mobiele telefoons en 163 cartridges in voor stichting Opkikker. De leerling uit groep 6 van de Glashorstschool is ambassadeur van deze stichting die zich inzet voor langdurig en ernstig zieke kinderen en hun familie.

Janneke Hek

Stichting Opkikker organiseert regelmatig dagjes uit voor kinderen zoals Ruben. Hij heeft een moeilijke start gehad. Na zijn geboorte spuugde hij zoveel dat hij bijna niet groeide. Dit resulteerde in diverse ziekenhuisopnames, een neussonde en uiteindelijk jarenlang een maagsonde. Ontstekingen maakten het extra vervelend voor de jonge Ruben.

INHALEN De maagsonde is deze zomer verwijderd. ,,En nu gaat het gelukkig beter met Ruben", aldus zijn moeder Carla van Voorst. Door de vele ziekenhuisopnames heeft hij een moeilijke start gehad, maar hij is vastbesloten dit in te halen. En sinds vorig jaar is hij ambassadeur van Stichting Opkikker waar hij zich fanatiek voor inzet. In groep 5 hield Ruben zelfs zijn spreekbeurt over stichting Opkikker. ,,De juf vond het heel goed, dus ik kreeg een negen min", vertelt een bescheiden Ruben met een klein lachje.

Onder de carport bij zijn huis aan 't Boschstuk 12 staat een blauwgekleurde kliko met een sticker van Opkikker erop. In deze kliko kan men gebruikte mobieltjes en cartridges deponeren. En eenmaal per jaar gaat Ruben vol trots naar de jaarlijkse ambassadeursdag om zijn verzamelde spullen in te leveren. Hiermee wordt geld ingezameld voor de activiteiten van Opkikker.

STEEKWAGEN In 2016 had Ruben een steekwagen nodig om alles mee te krijgen. ,,Het eerste jaar dat we ingezameld hadden, zagen we iemand met een bolderkar vol lopen. Dat leek ons ook mooi om zoveel in te zamelen. Eén jaar later konden wij ook zo'n hoeveelheid inleveren. Mooi is dat", vindt vader Ewart van Voorst. ,,In 2012 hebben we als gezin een Super Opkikkerdag mee mogen maken, dat was in Center Parcs in Zeewolde. Als je z'n dag hebt meegemaakt met je gezin, kan en mag je ambassadeur worden. Dat is Ruben vorig jaar geworden".

Ruben heeft twee broers en ook zij mogen mee naar de jaarlijkse ambassadeursdag. Zo is het gezin al eens bij Dierenpark Amersfoort en Duinrell in Wassenaar geweest. Ruben bezocht dit jaar voor de tweede keer de ambassadeursdag van stichting Opkikker in dierenpark Amersfoort. Meer dan 1200 gezinnen waren aanwezig op deze dag die wordt georganiseerd voor de inzet van de ambassadeurs. Je kunt alleen ambassadeur worden als je een Opkikker dag hebt bezocht. ,,Wat afleiding op zijn tijd kan net dat beetje extra energie geven. Deze dagen zijn ook heel geschikt voor lotgenotencontact en voor veel gezinnen met een ziek kind is het een lichtpuntje om er weer tegen te kunnen. Kinderen vergeten zo´n dag eigenlijk nooit meer. Ze hebben het er nog vaak over."

STEUN De ouders van Ruben zijn blij met de hulp van de grootouders van Ruben die vlakbij wonen. ,,Zij hebben altijd voor ons klaar gestaan tijdens de ziekte van Ruben. Onze andere twee zoons opgevangen en ons gesteund. Dat heb je nodig wanneer je kind langdurig ziek is. Een goed netwerk is dan onmisbaar. Dat is zo mooi aan stichting Opkikker dat je met je gezin welkom bent op een Opkikkerdag".

Ruben wil de cartridges en mobieltjes ook komen ophalen. Naar hem mailen kan via evanvoorst@hetnet.nl.