• Het oranje eitje wordt gepeld.

    Adriaan Hosang
  • Best leuk, ontbijten op school.

    Adriaan Hosang
  • Oranje mutsen in groep 1.

    Adriaan Hosang

´Mijn moeder smeert ´t brood altijd´

RENSWOUDE Scholieren van christelijke basisschool de Stifthorst hoefden nu dit keer eens een keer niet thuis te ontbijten. Om kwart voor negen konden de scholieren naar hun eigen klas om daar plaats te nemen achter de tafeltjes, die er toch wel anders uitzagen dan anders het geval is.

Door de juf en vaak ook enkele moeders waren de voorbereidingen voor het ontbijt op school al getroffen. Zo lagen op schaaltjes stukjes komkommer, tomaat, ei maar ook smeerkaas, appel of aarbeienbietjes spread en bruinbrood en pakken melk.

Als placemat voor de scholieren lag er op iedere plek een kleurplaat. In sommige groepen was, daartoe aangestuurd door bijvoorbeeld juf Ingenette Timmer, een oranje feestmuts gemaakt met daarop zijn of haar naam.

GEZONDE MAALTIJD Voor de start van het ontbijt vroeg de juf of iedereen ook wist waarom er nu een ontbijt op school was. In de laagste groepen was dat soms moeilijk te beantwoorden. Nadat de maaltijd geopend was, werden in de laagste groepen van de school de kinderen veelal geholpen door de juf en enkele moeders. De grote vraag was wat iedereen wilde bij deze gezonde maaltijd.

Voor sommigen was het best even wennen, ontbijten op school, maar in de bovenbouw hadden de leerlingen er duidelijk minder moeite mee.

ORANJE EIEREN In één van de klassen hadden leerlingen zelfs oranje beschilderde eieren. In groep 4 is Dylano druk bezig met het klaarmaken van zijn botenham. Hij smeer er geen boter op, maar begint direct met jam, met nauwelijks zoetstof. Als ik hem vraag of hij altijd z'n boterhammen smeert is zijn reactie: ,,Nee, dat doet mijn moeder altijd".

Hanna, ook een scholier uit groep 4, is inmiddels ook begonnen aan haar boterham. Ze heeft het duidelijk naar haar zin en geniet. Ze geeft ook aan dit ontbijten op school best leuk te vinden.