• Ans Vedder met links de tulpenvaas in Delfts blauw.

    Adriaan Hosang

´Onvoorstelbare patronen´

RENSWOUDE Ans Vedder zette dinsdagmiddag haar keramiek in de vitrines van de bibliotheek. Tussen de bedrijven door vertelt ze dat ze al zo'n tien jaar werkt met keramiek.

,,Ik vond het leuk om te doen en inmiddels ben ik drukker met maken van keramiek dan met mijn baan.´´ Toen ze in 2015 de drie-jarige opleiding bij de SBB in Gouda afrondde, is ze met haar Keramiek Atelier AV gestart. ,,Mijn passie is de draaischijf, maar ik maak ook geregeld handgevormd werk."

DELFTSBLAUW Werken met keramiek boeide haar. Om haar hobby nog beter tot z'n recht te laten komen volgde ze verschillende opleidingen zoals een extra leerjaar glazuren bij SBB in Gouda en daarna Delftsblauw/plateelschilderen en een extra leerjaar draaien, ook bij SBB in Gouda. Ze volgde ook tal van worpshops: raku stoken; handvormtechnieken bij het Collage Kunstcentrum Hoevelaken; draaien en houtstook in Cordes sur Ciel in Frankrijk; porselein en groot draaien.

RAKUWERK Het ouderwetse pottenbakken en Rakuwerk is haar ook niet vreemd. ,,Raku stoken is een specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Nadat het aardewerk gebakken is en geglazuurd, begint het raku stoken-proces. Dat gebeurt in een speciale raku-oven met een temperatuur tot ongeveer 1000 graden. Hierna haal je het werkstuk uit de oven. Omdat het raku-werkstuk nog heet is en gloeit, wordt het geplaatst in een metalen ton vol met houtvezel en gras. Zijn de werkstukken in de ton geplaatst, dan wordt de deksel op de ton geplaatst en het werkstuk smeult dan in de ton. Tijdens dit proces ontstaan patronen en kleuren, die onvoorstelbaar zijn", aldus Ans.