• Wijkagent IJzebrand Havinga voor het gemeentehuis

    Adriaan Hosang

´Samen naar een oplossing zoeken´

Nieuwe wijkagent voor Renswoude

,,In Veenendaal-West had ik weleens zijdelings te maken met zaken die in Renswoude speelden. Ik viel er zo nodig in voor mijn voorganger. Daardoor had ik al wel een idee over wat er soms in Renswoude voorviel.

ZELFREDZAAMHEID ,,Toen de mogelijkheid zich voordeed om wijkagent in Renswoude te worden, heb ik die met beide handen aangepakt. Ik heb nu mijn eigen dorp", vertelt Havinga. De nieuwe wijkagent van Renswoude legt uit dat iedere gemeente en dorp z'n eigen soort inwoners kent. ,,Je hebt met ieder van hen te maken, ook dat is het mooie van dit vak". Havinga vertelt dat de zelfredzaamheid in een klein dorp als Renswoude groot is. Je kunt in een dorp op tal van instanties terugvallen als dat nodig is.

Havinga heeft een eigen Facebook-pagina gemaakt voor de Politie in Renswoude. ,,Ik deel daarop wat ik doe in Renswoude. De pagina wordt goed bezocht. Het mooie is dat je er een grote groep mensen meebereik. Plaats ik iets over baldadigheid in het dorp, dan merk ik dat dit zo´n negenhonderd mensen bereikt. Ze hebben het gelezen. Maak ik een artikel over een snelheidscontrole, dan kom ik er achter dat 8.700 mensen het gezien hebben.

FACEBOOK De artikelen op de Facebook-pagina krijgen veel respons. ,,Daardoor krijg je een grotere betrokkenheid. Dankzij die Facebook-pagina kunnen burgers mij makkelijk een bericht sturen, zonder dat een ander dat ziet", stelt wijkagent Havinga. ,,Ik kan wel stellen, dat ik er, mede dankzij dat netwerken, lekker in rol. Ik netwerk veel in deze leuke gemeente met mooie mensen. Iedereen is mooi, 't gedrag kan soms wat verschillen", besluit wijkagent Havinga.

Iedere woensdag van 14.00 tot 18.00 uur houdt hij spreekuur in het postbureau, ingang aan de zijkant van het gemeentehuis, aan de Ubbeschoterweg. Hij volgt Jordi Louwerens op.