• Organisator Cees Overeem in geruit overhemd

    Adriaan Hosang
  • Wedstrijdmoment tijdens vorige sjoeltoernooi

    Adriaan Hosang

´Sjoelen nog steeds in´

RENSWOUDE Cees Overeem houdt zaterdag 13 januari het sjoeltoernooi in de kantine van de VV Renswoude. Het toernooi gaat 's middags om 13.30 uur van start en zal rond 17.00 uur ten einde zijn.

Hij heeft gezorgd voor zeventien sjoelbakken. Iedereen speelt drie rondjes op vijf verschillende bakken. Na de drie rondjes gaat degene die gegooid heeft tellen of omgekeerd. Inmiddels zijn er al 33 inschrijvingen. Er kunnen zich nog vijf deelnemers aanmelden. ,,Anders komt men op een reservelijst", zo geeft hij aan.

GROTE VERLOTING Inzet is ook nu weer de wisselbeker, plus bekers voor de nummers 1, 2 en 3 en de poedelprijs en de nummers 15, 20, 25, 30 en 35. Aan het slot is er een grote verloting.

Sjoelen is veelal een sport voor de lange winteravonden, een sport die men in Renswoude ook rond de jaren zestig al beoefende. ,,Er werden op drie, soms vier, zaterdagavonden sjoel- en schietwedstrijden georganiseerd. De inzet was een speculaaspop", zo vertelt Cees. De oom van Cees, Piet de bakker, woonde in de bakkerij die gevestigd was aan de Dorpsstraat, in de buurt van de huidige rotonde. De sjoel- en schietwedstrijden werden zo'n acht jaar lang gehouden, van 1962 tot ongeveer 1970.

Overeem mikt op de echte sjoelliefhebbers die in deze regio te vinden zijn. ,,Hier is sjoelen nog erg in trek", merkt hij op. Het sjoeltoernooi in Renswoude wordt vaak tijdens de winterstop gespeeld. De kosten voor deelname bedragen 6 euro. Wie nog wil deelnemen, kan zich opgeven bij Cees Overeem, 06-3632611 of ceesovereem@hotmail.com.