• Een gedeelte van de vrijwilligers van de Avondvierdaagse in Scherpenzeel.

    Avondvierdaagse Scherpenzeel

´Veiligheid lopers staat voorop´

SCHERPENZEEL Dit jaar trekken voor de veertigste keer deelnemers aan de avondvierdaagse Scherpenzeel hun wandelschoenen aan. Van 4 tot en met 7 juni worden alle wegen en paden van Scherpenzeel bewandeld. Dit jaar met extra aandacht voor veiligheid en zwartlopers.

Janneke Hek

Het thema voor deze jubileumwandeltocht is ´Feest, zeg het met bloemen´. Tijdens de intocht mogen deelnemers verkleed komen, gebaseerd op dit thema. ,,Iedereen mag er zijn eigen draai aan geven", zegt Mieke Wagensveld. Het feestelijke aspect komt ook naar voren in de twee traktaties die iedere wandelavond uitgedeeld worden. Zo zijn er ijsjes van Prins Reinigingstechniek en Piets broodjes, Koek van de Breehoek en een tegoedbon voor ijs van LaBerto's. Iedere avond is er traditiegetrouw fruit van de Hoogvliet. En voor de muzikale noot speelt Caecilia twee avonden bij de Breehoek een ´feestelijk stuk´.

WANGEDRAG Voor de organisatie is 2018 het jaar van het nieuwe calamiteitenplan. Hier is door diverse mensen hard aan gewerkt. ,,De veiligheid van wandelaars, verkeersregelaars en overig verkeer moet voorop staan tijdens het wandelen. Daarom krijgt iedere verkeersregelaar en ieder team van de knipposten ene kaartje mee met daarop de belangrijkste telefoonnummers in geval van calamiteiten, noodweer of wegomleidingen. Ook wangedrag willen we goed aanpakken. Het moet voor iedere deelnemer een leuke en veilige ervaring zijn", vindt Wagensveld.

Er is dit jaar geput uit alle routes die de afgelopen veertig jaar gelopen zijn. Klassiekers als het Kerstavondpad en enkele Klompenpaden ontbreken niet. Er zijn stukken van Landgoed Scherpenzeel speciaal opengesteld voor de Avondvierdaagse.

ZWARTLOPERS Extra aandacht is er voor de zogeheten 'zwartlopers'. Zij lopen zonder aanmelding en betaling mee. ,,Het argument is dan: ach, ik hoef toch geen medaille. Maar wat ze vergeten, is dat wij als organisatie verantwoordelijk zijn voor de deelnemers. En dat zwartlopers dus ook niet verzekerd zijn. In geval van calamiteiten weten wij niet precies hoeveel mensen we precies moeten evacueren. Daarom hebben we dit jaar gekozen dat iedereen zijn of haar deelnemerskaartje moet laten zien, voordat men een traktatie ontvangt".

Dit jaar zit in het vrijwilligerskorps van de avondvierdaagse een 'bruggenbouwer'. Deze vrijwilliger gaat in geval van drassig, modderig gebied met planken aan de gang om een droge doorgang te verzorgen. Ook zal hij met en bosmaaier in de weer gaan om bijvoorbeeld grote hoeveelheden brandnetels te verwijderen die de wandelaars kunnen hinderen.

De verkeersregelaars leggen ieder jaar een online examen af, voordat zij weer het verkeer mogen regelen. De avondvierdaagse kan ieder jaar rekenen op meer dan veertig vrijwilligers. Al zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. Tenslotte moet na afloop van de avondvierdaagse ook weer alles langs de route worden opgeruimd. Het begin- en eindpunt is bij de Breehoek. Meer informatie over inschrijfdagen, routes en sponsors is te vinden op www.avondvierdaagsescherpenzeel.nl.