• De vrijwilligers van de Avondvierdaagse

    Janneke Hek

´Vrijwilligers willen er bij zijn in de wandelweek´

SCHERPENZEEL Het draaiboek kwam op tafel tijdens de voorbereidingsavond voor vrijwilligers van de Avondvierdaagse. Van maandag 12 tot en met donderdag 15 juni wordt er weer gewandeld in en rond Scherpenzeel. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Tijdens de vrijwilligersavond woensdag 19 april zaten ruim dertig betrokkenen rond de tafel in het gebouw van de brandweer. Voorzitter Ad Verbeek kijkt tevreden om zich heen. ,,Ieder jaar proberen we weer nieuwe routes te vinden. Ons handelskenmerk, als Scherpenzeelse avondvierdaagse, zijn natuurlijk de landelijke routes.

Dit jaar organiseren we de vierdaagse voor de negenendertigste keer. Onze ruim veertig vrijwilligers zijn hard nodig voor diverse zaken, waaronder ook de veiligheid van de wandelaars. Tijdens deze avond bespreken we het draaiboek alvast", vertelt Verbeek.

JAREN ACTIEF De sfeer tijdens deze avond is gemoedelijk. Er was wat verwarring over de begintijd, waardoor er soms nog een paar laatkomers binnen komen die hartelijk en met een grapje worden verwelkomd.

Sommige vrijwilligers zijn al jaren actief bij de vierdaagse en die ervaring hoor je terug. Er zijn er zelfs die hun vakantie omzetten om tijdens de wandelweek aanwezig te kunnen zijn.

Verbeek is al 21 jaar voorzitter. Hij kent alle ins en outs van de vierdaagse inmiddels goed. Er rouleert een 'smoelenboek' met daarin alle vrijwilligers. De groep vrijwilligers groeit ieder jaar nog, al is er ook elk jaar weer behoefte aan meer. ,,Dus wie heeft er iemand in kennissen- of familiekring die goed tussen deze gezellige mix van mensen zou passen, geef het door", luidt zijn oproep woensdag.

VERKEERSREGELAARS Het regelen van het verkeer tijdens de vierdaagse is een belangrijk onderdeel. Diverse vrijwilligers volgen hier een officiële cursus voor.

Tijdens de wandeldagen zijn de verkeersregelaars herkenbaar aan reflecterende hesjes. Woensdag wordt nog gewezen op het belang van verkeersregelaars.

OVERROMPELEN ,,Houd altijd je ogen op het verkeer gericht, je bent daar niet om te zwaaien naar wandelaars die je kent. En daarbij, iedere automobilist heeft tegenwoordig haast, houd daar rekening mee en laat je niet overrompelen. Als wondermiddel heb je een fluit om je nek, gebruik die ook".

De avondvierdaagse heeft dit jaar een nieuwe hoofdsponsor, E&P, en ook Interface tekent weer als hoofdsponsor. Daarnaast is de avondvierdaagse verzekerd van co-sponsors als Hoogvliet Woudenberg, Prins Gevelreiniging, Kluswijs van Elst, De Breehoek, Van Heugten Transport en de Pitstop. Deze ondernemers verzorgen iedere avond een versnapering voor de wandelaars. ,,Uiteraard zit er ook altijd een verrassing bij tijdens de vierdaagse", lacht voorzitter Verbeek.

Inschrijven voor de negenendertigste avondvierdaagse kan dinsdag 6 en woensdag 7 juni van 19.00 tot 20.30 uur in de Breehoek. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro. Op de startavond, maandag 12 juni, is inschrijven ook nog mogelijk.

De organisatie plaatst op haar Facebook-pagina actueel nieuws rond de vierdaagse. Ook op www.avondvierdaagsescherpenzeel.nl is meer informatie te vinden.