• Op de Stifthorst werden de fietsen van leerlingen van groep 6, 7 en 8 gecontroleerd

    Adriaan Hosang

´Weinig slechte fietsen´

RENSWOUDE De fietsen van de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van christelijke basisschool De Stifthorst" zijn woensdagochtend aan een grondige inspectie onderworpen. Dat gebeurde door enkele verkeers-ouders van Veilig Verkeer Nederland en enkele andere ouders.

Tijdens de controle werd op tal van zaken gelet, zoals deugdelijke verlichting, zowel voor als achter. Maar er kwamen nog meer zaken aan bod. Zo werden de banden, de handvatten, het stuur, de trapper, de reflector op het achterspatbord en het zadel gecontroleerd.

VROEGER DONKER De fietsen verkeerden in veel betere staat dan tijdens een eerdere controle. Janneke Overeem, coördinator van de verkeersouders: ,,De controle word in het najaar gehouden om de eenvoudige reden dat je in het najaar juist heel goed zichtbaar moet zijn voor het overige verkeer.

In het najaar wordt het vroeger donker, de tijd wordt teruggezet en je hebt te maken met regen en mist. Misschien soms wel een sneeuwbui. Dan moet juist je verlichting up to date zijn, moet je goed zichtbaar zijn voor het overige wegverkeer, om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren".

BEVINDINGEN Aan het slot van de fietscontrole was er voor iedere leerling een kaart met daarop de bevindingen van de controle, een foldertje en een OK-sticker om op de fiets te plakken.

Ook al waren er geen grote gebreken geconstateerd, zo'n fietscontrole wordt nooit voor niets gehouden.

Aan de fietscontrole bij De Stifthorst werd door 64 leerlingen deelgenomen. Uiteindelijk werden vier fietsen afgekeurd.