• Zonnebloemgasten genieten van koffie met gebak met kersen.

    Adriaan Hosang
  • Een groep Zonnebloemgasten volgt de verrichtingen in de veilingzaal.

    Adriaan Hosang

´Zon bepaalt smaak van kersen´

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE Door de afdeling RenScherWoude van de Zonnebloem werd vrijdag een bezoek aan het Kersenmuseum in Cothen georganiseerd. De belangstelling was groot, zo groot zelfs dat besloten werd om er niet vrijdagmiddag, maar vrijdagochtend een bezoek te brengen. Vrijdagmiddag was er nog een groep belangstellenden en gelet op de bezoekers van de Zonnebloem zou dat anders te vol worden.

En dus vertrokken de Zonnebloemgasten vrijdagochtend richting Cothen om het Kersenmuseum te bezoeken.

KERSENMUSEUM Voor velen is het wel duidelijk dat de kersenteelt, in het hart van de Kromme Rijnstreek, een belangrijke rol speelt. Het Kersenmuseum wordt gerund op het fruitteeltbedrijf van Theo en Martine Vernooy.

In dit (interactieve) museum konden de bezoekers kennis maken met de rijke historie van de kersenteelt, waarbij begrippen als traditie, trots, cultuur, mooie verhalen, nostalgie en saamhorigheid terug te vinden zijn. Hoewel we spreken van een eeuwenoude traditie, is deze met de kennis van toen en de technieken van nu, verder nieuw leven ingeblazen. De bezoekers kregen ook een kop koffie/thee met kersengebak.

HOOGSTAMKERSENBOMEN De Zonnebloemgasten werden verwelkomt bij de familie Vernooy. Er werd verteld over het bestaan van het bedrijf, de laag- en hoogstamkersenbomen. Het was een goed kersenjaar, geen nachtvorst en ook bijna geen regen. In het bedrijf kweekte men 45 soorten kersen en de smaak bleek bepaald te worden door de zon.

Naast uitleg over de kersenteelt, de veranderingen die hadden plaatsgevonden, het lleerzame kersenmuseum, kwamen de Zonnebloemgasten in de filmzaal, het bruine café, de veilingzaal en het museum met een keur aan voorwerpen die bij de kersenteelt gebruikt werden. Velen gingen niet zonder kersen naar huis.