• Deelnemers in 1983.

    Collectie Oud-Scherpenzeel

40e editie Avond4daagse

SCHERPENZEEL In Scherpenzeel is de Avondvierdaagse een echte natuurwandeling. Meedoen is genieten van al het moois dat de natuur rond Scherpenzeel te bieden heeft. Het is een jubileumjaar, want op 4 juni gaat de veertigste editie van start.

Wim van den Berg

Vóór 1978, wanneer de Avondvierdaagse in Scherpenzeel voor de eerste keer wordt gelopen, doen veel leerlingen van de basisscholen mee in Woudenberg. Vooral het vervoer ernaartoe is een ´heel gedoe´. De oudercommissies van de verschillende scholen vragen daarom aan DOTO of de gymnastiekvereniging de Avondvierdaagse in ons dorp wil organiseren. Niet onder de vlag van DOTO, maar wel dankzij twee enthousiaste initiatiefnemers van de vereniging, komt het wandelevenement in Scherpenzeel daarna van de grond.

Corrie van Ginkel en Freek Prins richten een organisatiecomité op dat wordt samengesteld uit ouders van kinderen van alle deelnemende basisscholen. De wandelsportbond ondersteunt de plannen en daarmee is de Scherpenzeelse Avondvierdaagse een feit.

ROUTES Aanvankelijk zet de organisatie routes uit van 10 en 15 km. De vijf kilometer komt pas later, als ook jongere kinderen kunnen meelopen. Uit veiligheidsoverwegingen mogen zij van de overkoepelende Nederlandse Wandelsport Bond eerst niet deelnemen. De 15 kilometer is later geschrapt. Voor de organisatie is het elk jaar weer een uitdaging om afwisselende routes uit te zetten die door de schitterende natuur in het buitengebied van Scherpenzeel lopen. Henk Beulenkamp is hier tot 2013 twintig jaar lang verantwoordelijk voor. Hij blijft vanaf het begin in totaal 35 jaar betrokken bij de Avondvierdaagse. Er wordt zo min mogelijk over verharde wegen gewandeld. Dankzij de medewerking van agrariërs en Landgoed Scherpenzeel kan vaak ook een deel van de route door weilanden en natuurgebieden voeren. Onderweg krijgen de wandelaars fruit en drinken bij verschillende posten langs de route. Vanwege de jubileumeditie wordt dit jaar extra uitgepakt met traktaties onderweg. Om ervoor te zorgen dat het na de wandeling er weer net zo uitziet als daarvoor, komt een veegploeg in actie.

ORGANISATIE Naast de initiatiefnemers in 1978 zijn er tal van vrijwilligers die de Avondvierdaagse elk jaar tot een succes maken. Zij vormen De Plaatselijke Regelings Commissie (PRC). Zonder anderen tekort te willen doen, mogen de namen van Jan Overeem en Freek Prins niet onvermeld blijven. Zij hebben zich respectievelijk 20 en 14 jaar met hart en ziel ingezet voor het wandelspektakel. Freek is de eerste voorzitter van de organisatie. Zijn opvolgers zijn Evert van de Legemaat en Djoerd Ravelli. Sinds 1997 staat Ad Verbeek aan het hoofd van de plaatselijke Avondvierdaagse. Hoewel er op dit moment voldoende vrijwilligers zijn, is dat weleens anders geweest. Begin jaren negentig zijn het er nog slechts acht. Eigenlijk veel te weinig om het festijn door te laten gaan, maar de 'diehards' zetten door. Nu de organisatie floreert, werken rond de veertig enthousiastelingen mee. Er komt heel wat kijken voor, na en tijdens de wandelingen. Verkeersregelaars moeten gecertificeerd zijn en volgen cursussen. Het zal de kritische lezer zijn opgevallen dat het eigenlijk de eenenveertigste avondvierdaagse zou moeten zijn als de eerste in 1978 heeft plaatsgevonden. Maar omdat in 2001 vanwege de MKZ-crisis niet gelopen kon worden, is dat niet zo. Door barre weersomstandigheden als onweer en zware regenval is daarnaast weleens een etappe komen te vervallen of halverwege onderbroken.

THEMA Bij de intocht hullen veel deelnemers zich in themakleding. Voor de mooist uitgedoste wandelaars zijn prijzen beschikbaar. Dit jaar is het thema 'Feest, zeg het met bloemen'. Dat het een feest is om mee te doen weet elke deelnemer, maar het thema refereert ook aan het jubileum. En, niet te vergeten, aan de bloemrijke natuur waardoor ook dit jaar wordt gewandeld. De organisatie brengt wandelaars op www.avondvierdaagsescherpenzeel.nl alvast op ideeën: ,,Je kunt daarbij denken aan veldbloemen en akkerranden, nut en noodzaak voor bijen, vogels, vlinders en andere dieren. Boeketten bloemen als feestelijke bijdrage." Wie mee wil doen, kan zich inschrijven op maandag 28 en dinsdag 29 mei van 19.00 – 20.30 uur in Kulturhus de Breehoek. Dat kan individueel, maar ook als groep. Een inschrijfformulier is op de website van de Avondvierdaagse te downloaden. Ook op Facebook en Twitter is actuele informatie over de veertigste editie van de Avondvierdaagse te volgen. Muziekvereniging Caecilia speelt twee avonden feestmuziek bij de Breehoek. Traditioneel lopen de wandelaars onder aanvoering van de muziekvereniging langs het Huis in de Wei waar door bewoners en de burgemeester het defilé wordt afgenomen op donderdagavond 7 juni. Niet in de laatste plaats moet gezegd worden dat het wandelevenement mede mogelijk wordt gemaakt door sponsoring door lokale ondernemers.