• Manege Voorwaarts, Essenerweg, feestavond Kootwijkerbroekse Dagen met DJ Evers, DJ Jopa en DJ Morrison

    Henk Hutten

'Aandacht jeugd bij verkiezingen'

SCHERPENZEEL Punten die jongeren interesseren moeten duidelijker en beter meegenomen worden in de verkiezingsprogramma's van de lokale politieke partijen. Dat is de kern van het advies wat de Jongerenraad Scherpenzeel, in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen, geeft aan alle fractievoorzitters.

Margreet Hendriks

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 bleek volgens een onderzoek van de Jongerenraad dat jeugd en jongeren erg weinig werden genoemd in de verschillende partijprogramma's.

Dat moet veranderen vindt de groep die hun belangen probeert te behartigen. Daarom heeft de Jongerenraad een advies geschreven waarin wordt aangegeven welke onderwerpen op dit moment onder jongeren spelen en hoe de politiek dit zou kunnen verwerken in hun verkiezingsprogramma.

GLASVEZEL Zo benadrukt de Jongerenraad het belang van de aanleg van een glasvezelnetwerk in het gehele dorp. Geconstateerd wordt dat zowel voor vermaak als voor school of werk steeds meer data wordt gebruikt. ,,De data die nodig is om films en series te streamen of om gezamenlijk aan schoolopdrachten te werken stijgt en dit wordt heel zwaar voor het bestaande netwerk. Een sterke en stabiele internetverbinding komt niet alleen jongeren, maar het hele dorp ten goede. Het is van groot belang dat Scherpenzeel hierin niet achterblijft'' zo oordeelt de Jongerenraad, die dan ook graag zou zien dat de gemeente bij de netwerkbeheerders KPN en Ziggo blijft aandringen op het vervangen van oude netwerken voor glasvezelnetwerken.

LEVENDIGER Verder zou de levendigheid van het dorp wat betreft de jongeren nog wel wat verbeterd mogen worden. Men zegt zich ervan bewust te zijn dat de jeugd in een kleine plaats niet de soort en de frequentie van activiteiten mag verwachten als in een grote stad. Maar ook kleinere initiatieven kunnen volgens de Jongerenraad al veel bijdragen aan de gewenste levendigheid. Zo heeft men vorig jaar zelf een LAN-party georganiseerd die men dit jaar wil herhalen. Ook de PJGU laat volgens de adviseurs zien dat hun feesten, die ook door regionale jeugd altijd druk worden bezorgd, het goed doen in Scherpenzeel. Door open te staan voor en vooral aanmoedigen van dergelijke initiatieven zou de gemeente burgers en organisaties meer kans moeten geven dit soort activiteiten te organiseren. ,,Zo maken wij met elkaar Scherpenzeel een aantrekkelijk en levendig dorp.''

BETROUWBAAR VERVOER De Jongerenraad steunt de gemeente in het streven om ervoor te zorgen dat Scherpenzeel beschikt over goed en betrouwbaar openbaar vervoer. Men wijst erop dat vooral jongeren afhankelijk zijn van dit vervoer om te winkelen of uit te gaan in grotere plaatsen als Amersfoort en Veenendaal of met de bus naar de middelbare school of treinstation te reizen. Omdat er ook vanuit hun achterban veel klachten komen over het busvervoer, doet men momenteel een eigen onderzoek naar de prestaties van vervoerder Syntus. De gemeentebestuur wordt gevraagd om, net als de Jongerenraad, goed in de gaten te houden of de door Syntus aangekondigde nieuwe dienstregeling leidt tot significante verbeteringen in de aanrijtijden van de bussen en - indien dit niet zo blijkt te zijn - maatregelen te nemen.

LAAGDREMPELIG De Jongerenraad laat de politiek weten het op prijs te zullen stellen om vaker vanuit de raad en het college benaderd te worden om te kijken naar specifieke problemen of beleid aangaande de jeugd van het dorp. Ook wordt geopperd om vergaderingen van het gemeentebestuur zowel in audio als video op te nemen, zodat het voor jongeren laagdrempeliger wordt om te participeren.