• Bart Wiewel geeft tekst en uitleg over 3D-printen.

    Adriaan Hosang
  • De cursisten zijn er klaar voor in 3D te printen.

    Adriaan Hosang

'Mogelijkheden 3D-printen onbegrensd'

RENSWOUDE In de bibliotheek werd woensdagavond een workshop 3D-printen gegeven door Bart Wiewel van de bibliotheek Amerongen.

Hij wees erop dat 3D printen veel wordt toegepast in de industrie, de motor- en vliegtuigindustrie en in de gezondheidszorg. Het is duidelijk dat deze techniek een snelle opmars maakt. Daarnaast zie je ook dat het kopen van een 3D printer goedkoper wordt, terwijl de mogelijkheden en toepassingen in snel tempo toenemen.

BEWEGEN In de bibliotheek, met deelnemers uit Amersfoort, Doorn, Scherpenzeel en Renswoude, zat iedereen achter een laptop. Stapje voor stapje besprak Wiewel de handleiding en kwamen de 'basisnormen' aan bod. Even later zag je op de schermen voor de cursisten kubussen geplaatst worden, maar ook boxen bewegen, vanuit de hoek naar het centrum. Handelingen die iedereen vrij snel onder de knie had.

Deelnemers leerden ook hoe je kunt roteren of objecten van formaat kunt laten veranderen. Ook het selecteren van het object, nadat één en andere gegroepeerd was, leverde geen problemen op.

EXPERTISE Terwijl iedereen nog even snel een kop koffie of thee drinkt, gaan de cursisten meteen weer aan de slag. Wiewel geeft aan dat het mogelijk is om zelf 3D iets te printen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een ring, een schaakstuk of een bril, om enkele mogelijkheden te geven.

Tijdens de workshop werd ook duidelijk dat het aantal mogelijkheden om 3D te printen heel groot is, dat het printen wel enige kennis en expertise vereist is, maar dat de mogelijkheden in feite onbegrensd zijn.