• Aandacht voor kinderboekenschrijfster Vrouwke Klapwijk.

    Janneke Hek

Ademloos luisteren naar schrijfsters

SCHERPENZEEL Aandachtig luisteren de kinderen van de Wittenbergschool naar een fragment uit het boek van kinderboekenschrijfster Vrouwke Klapwijk.

Vorige week werd twee dagen aandacht besteed aan de christelijke Kinderboekenweek op deze school. Drie schrijfsters bezochten de school, er was een voorleeswedstrijd en de kinderen lazen ieder drie boeken. Met als traktatie voor al dat letters eten een frikandel, afgelopen vrijdag.

CHRISTELIJKE KINDERBOEKENWEEK De school koos ervoor om de christelijke versie van de Kinderboekenweek aan te houden. In de klas hingen lijsten waarop de leerlingen aangaven welke boeken ze gelezen hadden, met als doel er drie uit te lezen. Het aantal bladzijden en de moeilijkheidsgraad werd zelfs op het schoolplein besproken door de lezertjes.

Donderdag bezochten onder anderen kinderboekenschrijfsters Vrouwke Klapwijk en Joke van Winkel de school. In groep 5 vertelde Klapwijk dat ze inmiddels een kruiwagen vol boeken heeft geschreven. Een aantal titels waren bij de kinderen bekend. En werden diverse favoriete boeken van de schrijfster uit Voorthuizen.

ZIEKE ZEEHOND Haar serie over het meisje Koosje dat allerlei avonturen beleeft, viel in de smaak zo bleek. Klapwijk las een stukje voor uit het boek Koosje en de zieke zeehond. ,,Die ken ik, die ken ik", klonk het van meerdere kanten. Ademloos luisterden de leerlingen naar het voorgelezen fragment. Even onderbroken doordat de telefoon van Klapwijk ging, maar de aandacht was al snel weer terug bij het verhaal.

VRIENDSCHAP EN PESTEN In groep 6 vertelde schrijfster Joke van Winkel over haar pennenvruchten. Ze schrijft boeken met thema's als vriendschap en pesten. Ze had ook wat vragen voor de leerlingen om het gesprek op gang te krijgen. Bijvoorbeeld: zou je bevriend willen zijn met iemand die vervelende dingen doet? Haar inspiratie voor de boeken haalt ze overal vandaan. Een leerling vroeg of haar boeken echt gebeurd zijn.

,,Sommige stukjes wel", gaf Van Winkel aan. Mooi om te zien, was de openhartigheid van de scholieren. Stukjes uit hun eigen leven deelden ze tijdens het stellen van de vragen. Ook hoe de foto of illustratie op een boekomslag gekozen wordt of welk AVI-niveau een boek heeft.


VOORLEESWEDSTRIJD In de tijd voorafgaand aan de boekendagen werd er hard gewerkt door de leerlingen om zich te plaatsen in de finale van de voorleeswedstrijd. Uiteindelijke leidde dit tot de finale in de hal van de school. Eva Legemaat uit groep 5 en Renske van Ravenhorst uit groep 8 mochten zich de winnaars noemen.
Ook was er een boekenmarkt, waarbij de kinderen op een kleedje op het schoolplein boeken van thuis verkochten voor het vaste bedrag van vijftig eurocent. De opbrengst hiervan was voor de schoolbibliotheek. Ook was een lokale christelijke boekwinkel aanwezig met zijn aanbod.

Omdat de kinderen zich zo inzetten voor het lezen, beloonde de school hun inzet met een warm gebakken frikandel.