• Van links naar rechts: buurtbewoner Frans van Zaalen, Jochem en Evita Goudriaan met hun jongste spruit Milayno en waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld bij het nieuwe AED-apparaat aan de muur van de Gebarenboerderij op Gooswilligen.

    Margreet Hendriks

AED in gebarenboerderij

SCHERPENZEEL Waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld heeft vorige week een bijzonder AED-apparaat onthuld bij de Gebarenboerderij op Gooswilligen.

Het apparaat, dat hangt in een zorgboerderij voor uitsluitend dove mensen, is namelijk uitgerust met een videofunctie. De 'gewone' AED's (automatisch externe defibrillator), waarmee burgerhulpverleners iemand met een hartstilstand kunnen reanimeren werken namelijk met steminstructies.

,,Heel mooi dat ook hier nu een AED op een altijd bereikbare plaats hangt'', zei waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld. De buitenkast waarin het apparaat is opgehangen, is afkomstig van de EHBO Renswoude/Scherpenzeel die van de Hartstichting zes buitenkasten heeft gekregen en deze samen met de gemeente op een strategische manier over Scherpenzeel heeft verspreid. Een buitenkast biedt de mogelijkheid om een AED aan een buitenmuur op te hangen, waardoor bijvoorbeeld ook 's avonds en in het weekend van het apparaat gebruik kan worden gemaakt.

GEBARENTAAL De AED zelf is aangeschaft door de eigenaren van de Gebarenboerderij, Jochem en Evita Goudriaan, vanwege de certificering van hun zorgboerderij. Het echtpaar, dat zelf ook doof is, begreep ook meteen de noodzaak van een videofunctie op het apparaat bij hun zorgboerderij, waar de voertaal de gebarentaal is. ,,Maar de gemeente kijkt op dit moment nog of we iets in die extra kosten voor de videofunctie van dit apparaat kunnen betekenen'', liet Bertil Rebel, woordvoerder openbare orde en veiligheid van de gemeente Scherpenzeel weten. ,,Met dit apparaat hebben we tenslotte een mooie uitbreiding van de dekking in dit (buiten)gebied. Dat kan levens redden.''

Buurman Frans van Zaalen was overigens degene die de gemeente als eerste informeerde over het feit dat de Gebarenboerderij een AED-apparaat ging aanschaffen, waarvan bij opslag in een buitenkast de hele buurt er gebruik van zou kunnen maken. Hierop werd door de gemeente direct een buitenkast toegezegd. ,,We hebben hier op Gooswilligen een behoorlijk aantal bewoners die al een opleiding burgerhulpverlener hebben gevolgd'', vertelde Van Zaalen. ,,Maar liefst twaalf mensen hebben zo'n certificaat. Daarnaast hebben zich er inmiddels nog eens acht al aangemeld voor de volgende cursus.''

BUITENKAST Waarnemend burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld zei verrast te zijn door het hoge aantal burgerhulpverleners in de omgeving van Gooswilligen. Zij vond het een prachtig voorbeeld voor heel Scherpenzeel, waar de gemeente vorig jaar is gestart met het werven van inwoners die als burgerhulpverlener willen leren hoe zij iemand met een hartstilstand moeten reanimeren en hoe zij een AED moeten bedienen. In november vorig jaar werden er op een dag maar liefst 55 opgeleid tot burgerhulpverlener en dat moeten er als het aan de gemeente ligt nog heel veel meer worden. Wie een opleiding heeft gevolgd en zich heeft aangemeld bij Hartslag.nu, krijgt als zo'n situatie zich voordoet een melding op de smartphone met een verwijzing naar het dichtstbijzijnde AED-apparaat en – indien deze buiten hangt - een code om de buitenkast open te maken. De gemeente zou het toejuichen wanneer er meer buitenkasten komen, want niet alle AED-apparaten in Scherpenzeel zijn 24/7 toegankelijk. Een aantal ervan hangt binnen bij bijvoorbeeld bedrijven en instellingen. De andere locaties waar de AED-apparaten in buitenkasten zijn opgehangen, zijn het gemeentehuis, het appartementencomplex Leidjeskamp, Philalethes en de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Holevoetlaan. Het is ook de bedoeling om een buitenkast te gaan ophangen bij het appartementencomplex aan de Willaerlaan/Gaslaan, maar daarvoor beschikt men nog niet over een AED-apparaat. Op dit moment is er volgens Rebel wel sprake van een redelijk dekkend netwerk van goed bereikbare AED-apparaten.

Jochem en Evita Goudriaan zijn blij met de medewerking van de gemeente, waardoor zij hun bijzondere AED in een buitenkast voor alle burgerhulpverleners – waartoe zij overigens ook zelf behoren - bereikbaar kunnen ophangen. De buurtbewoners zijn inmiddels ingelicht over het feit dat het apparaat er hangt. Zij hebben onder leiding van Van Zaalen tegelijkertijd ook een whatsapp groep opgestart voor een veiliger woon- en leefomgeving.