• Hugo Stempher met een bronzen beeld van een teckel.

    Adriaan Hosang

Beelden van dieren en familieleden

RENSWOUDE Hugo Stempher uit Bennekom druk bezig is met het uitpakken en rangschikken van zijn bronzen beelden in de vitrines van de bibliotheek.

Al snel wordt duidelijk dat dieren hem boeien, en teckels in het bijzonder. Het is niet zo vreemd dat er enkele teckels geëxposeerd worden. Zelf blijkt hij ook een teckel te hebben.

VLIEGENDE ZWANEN Maar tussen al die beelden van brons zie je ook een wild zwijn, een eekhoorn op een tak, een ijsvogel, een sierlijk winterkoninkje, maar ook een groep pinguïns, vliegende zwanen, ganzen, een wulp, uiltjes en een poes. Ook twee dames.

,,Mijn vrouw en haar zus'', legt Hugo even later uit.

Zijn expositie noemt hij het liefst Espressions in brons. Hij is in 2010 begonnen met het maken van bronzen beelden.

,,Het begon allemaal wat toevallig'', vertelt hij. ,,Ik sloot me aan bij een paar dames die een workshop gingen volgen. Het eerste wat ik maakte was een vogeltje. Dan ga je thuis aan de slag. Kijken of het iets wordt".

WORDINGSPROCES Duidelijk is wel dat dieren Hugo Stempher boeien. Hij wordt door hondenshows in Europa en wereldwijd gevraagd om de prijzen te maken.

Hugo: ,,Kijk, de basis en de uiteindelijke vorm van je beeld wordt in was gemaakt. Daarna doet de bronsgieter de rest. Ik kom weer in beeld bij het ciseleren en patineren. Dat doe ik zelf. Ik ben van het begin tot het einde betrokken bij dit wordingsproces".

Hugo Stempher exposeerde in tuinen in Barneveld, Dieren en kasteel Rosendael, en nu in de bibliotheek in Renswoude. ,,Mensen komen ook wel thuis kijken, wat soms resulteert in opdrachten".