• Misschien was dit de laatste keer dat er ballonnen werden opgelaten op Koningsdag.

    Rinus van Denderen

'Beledigingen over en weer'

SCHERPENZEEL Martin Brouwer van de Oranjevereniging Scherpenzeel is verbaasd over de heftige reacties op de poll op de Facebook-pagina van de vereniging.

Hierbij werd gepeild of er met Koningsdag wel of geen ballonnen opgelaten moeten worden. Nee-stemmers werd gevraagd om een alternatief. Wat volgde was een publieke discussie over de oranje ballonnen die zelfs leidde tot beledigingen over en weer. ,,We hebben reacties moeten verwijderen omdat ze zo grof waren", vertelt Brouwer.

LUID EN DUIDELIJK ,,Het lijkt qua heftigheid wel wat op de zwarte-pietendiscussie. We hadden dit niet verwacht. En de poll staat op dit moment op 60 procent voor en 40 tegen. 224 mensen hebben tot nu toe gestemd. De reacties eronder zijn luid en duidelijk. Sommigen komen met alternatieven als bellenblazen of confettikanonnen".

Op Facebook plaatste de OVS woensdag de poll. Met daarbij een toelichting. ,,Wij zitten al een paar jaar met een dilemma. Gaan we door met de traditie het oplaten van ballonnen met Koningsdag of moeten we hier een andere 'milieuvriendelijkere' variant voor vinden? Wij weten het niet meer, weten niet wat Scherpenzeel wil en daarom deze poll".

Hierop stroomden de reacties binnen. Suggesties als een kroontjeszoektocht, bellenblazen, kleurwedstrijd of met vlaggetjes zwaaien komen voorbij. Maar ook stelliger reacties: ,,Natuurlijk gewoon ballonnen oplaten. Niet zitten zeuren". Tijdens de aubade worden ieder jaar ongeveer negenhonderd oranje ballonnen voorzien van het logo van de sponsor opgelaten.

NIET EENVOUDIG ,,De bedoeling van de ballonnenwedstrijd is een gezamenlijke start waarvoor de kinderen van Scherpenzeel graag om tien uur naar het park komen. We zijn al een paar jaar aan het nadenken over een alternatief, maar dat is niet eenvoudig", peinst Brouwer. In sommige gemeenten is het oplaten van ballonnen verboden in de APV (lokale wetboek) en daardoor hebben Oranjeverenigingen het wat makkelijker. In Scherpenzeel staat er (nog) niks over in de APV. ,,Dat zou voor ons het dilemma wel oplossen", denkt Brouwer. De gemeente Scherpenzeel reageert bij navraag: ,,Er is momenteel geen beleid voor. We nemen dit mee bij de actualisatie van de APV die is gepland voor dit voorjaar".

AFBLAZEN In het verleden is de OVS benaderd door de particuliere organisatie Ban de ballon. Alle sponsoren van de vereniging ontvingen een mail van deze stichting met argumentatie waarom met vereniging zou moeten stoppen met het gebruik van ballonnen. ,,Ook bellen ieder jaar mensen die de ballonnen niet meer willen en ontvangen we brieven met oproepen om de ballonwedstrijd af te blazen." Maar niet alle reacties zijn even zakelijk, die worden verwijderd.

De OVS organiseert diverse activiteiten gedurende het jaar en men houdt altijd rekening met allerlei belangen en meningen. ,,Maar als mensen niet met een goed alternatief komen, kunnen wij niet verder.''

Belangrijk vindt Brouwer om te benadrukken dat de OVS uiteindelijk, in overleg met de gemeente Scherpenzeel, het recht heeft om te beslissen wat ze met de uitslag van de poll doen. ,,Het is tenslotte geen bindend referendum", besluit hij. De poll staat tot vrijdag 9 november op de Facebook-pagina van de OVS.