• Valleivogels
  • Janneke Hek

Benefietduel brengt 2.300 euro voor zieke Mariska Klomp op 

SCHERPENZEEL Heel graag wil ze werken, lol maken met vriendinnen en sporten; het normale leven van een 23-jarige vrouw leiden. Maar de ziekte van Lyme kluistert Mariska Klomp aan bed. Om een behandeling mede mogelijk te maken, kwamen leeftijdsgenoten van Valleivogels en DOVO dinsdagavond in actie. Een onderling benefietduel bracht dinsdagavond in totaal 2.300 euro op. ,,Ik heb daar eigenlijk geen woorden voor."

Edward Doelman

 

Dolgraag was ze dinsdagavond naar sportpark De Bree-West gekomen. Haar gezondheid liet het echter niet toe. ,,Heel bizar om te weten dat er allemaal mensen zijn die je niet persoonlijk kent, maar die zich wel voor je inzetten. Reken maar dat ik wat traantjes van blijdschap heb weggeveegd."

Mariska werd vijf jaar geleden ziek na een beet van teek. ,,Ik was er op tijd bij en ben snel naar de huisarts gegaan." Het verwijderen van de teek bleek niet voldoende. De teek was namelijk besmet en veroorzaakte de ziekte van Lyme. ,,De bacterie gaat in je hele lichaam zitten. Het tast bijvoorbeeld mijn immuunsysteem, zenuwstelsel, gewrichten en organen aan."

In ziekenhuizen wordt met antibiotica de bacterie bestreden. ,,Maar daarmee gaat de Lyme je lichaam niet uit. De ziekte zal dus nooit gestopt worden." Wel zijn er alternatieve behandelingen die erop gericht zijn om de 'bacterie aan te vallen en uiteindelijk te doden'. ,,Met zo'n behandeling ben ik een paar weken geleden begonnen. De kans op genezing is groot. Bij ongeveer 90 procent van de Lyme-patiënten die zo'n behandeling hebben ondergaan, is de bacterie ook uit het lichaam verdwenen."

 

PRAATJE Probleem is echter dat zorgverzekeraars deze behandeling niet vergoeden. In totaal is er een bedrag van ongeveer 20.000 euro nodig. ,,Ik kende het verhaal van Mariska en mijn man Menno is assistent-trainer bij het eerste. Omdat ik geld wilde inzamelen heb ik via Menno gevraagd of ik een praatje bij de A-selectie mocht houden", haakt Wilma van Ginkel in. ,,Daarmee is het verhaal van het duel tegen DOVO begonnen."

Wilma is één van de veertien leden van het Scherpenzeelse team dat meedoet aan 'Lopen voor Lyme', een hardloopevenement om zoveel mogelijk geld op te halen voor bestrijding van de ziekte. Het verhaal van Mariska, verwoord door Wilma van Ginkel, maakte indruk op Dennis van der Steen, hoofdtrainer van Valleivogels. ,,Die heeft vervolgens de telefoon gepakt en Gert Kruys, de coach van DOVO gebeld. Die was gelukkig ook heel enthousiast."

 

DONATIES Het resultaat was dinsdagavond een hartverwarmende en sportieve avond op sportpark De Bree-West. ,,De entree voor de wedstrijd was vijf euro, maar veel mensen betaalden al meer." Ook op andere manieren werd geld ingezameld. Zo werd de wedstrijdbal gesponsord en was er een veiling met onder meer een door Marco van Ginkel gesigneerd voetbalshirt. ,,Ook de selecties van Valleivogels en DOVO kwamen nog met een aparte donatie en een groot deel van de kantineopbrengst is voor Mariska. Zo is uiteindelijk het mooie bedrag van 2.300 euro tot stand gekomen", legt Wilma van Ginkel uit. ,,Het is ook mooi om te zien hoe zo'n initiatief door alle geledingen van de club opgepakt is."

Het oefenduel werd met liefst 0-10 gewonnen door de Veenendaalse grootmacht. Namens Mariska woonden haar moeder en zusje Tamara de wedstrijd bij. ,,Voetballen is voor mij letterlijk en figuurlijk een ver-van-mijn-bedshow, maar ik ben sprakeloos. Heel bijzonder dat iedereen zich zo inzet. Het voelt alsof het hele dorp voor mij in actie komt", zegt Mariska hierover.

 

CONFRONTEREND Zelf kent zij ook andere Lyme-patienten die dat niet hebben. ,,Ik kende een jongen van 31 jaar goed. Hij had niet zoveel steun om zo'n behandeling mogelijk te maken. Uiteindelijk is hij aan de gevolgen van Lyme overleden." Dat is aan de ene kant heel confronterend voor haar. ,,Aan de andere kant geeft dit mij zoveel positieve energie en kracht, ik blijf positief. Avonden zoals deze houden mij dan ook op de been, zeker in de overtuiging dat ik de goede behandeling gevonden heb. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar."