• De nieuwe woningen in Akkerwinde worden strak aardgasloos verwarmd via een bio-energie installatie.

    De Bunte Vastgoed Oost

Biomassa in opspraak

SCHERPENZEEL De nieuwe woningen in Akkerwinde en Heijhorst-Zuid worden straks aardgasloos verwarmd door een warmtenet dat wordt gevoed door een bio-energie installatie. Milieuwethouder Ad van Es noemde het besluit bij de bekendmaking 'de eerste stap naar een duurzaam Scherpenzeel'. Inmiddels is er een landelijke discussie losgebarsten over de verbranding van biomassa omdat dit niets bijdraagt aan het terugdringen van de broeikasgassen en op korte termijn zelfs slechter zou zijn voor het klimaat.

Het stoken van houtkorrels of ander gebruik van planten en bomen voor energieproductie ligt al enige tijd flink onder vuur. Op de korte termijn zou met het verbranden van biomassa meer CO2 worden uitgestoten dan men vermijdt aan fossiele emissies. Milieuwethouder Ad van Es kent de discussie, maar zegt nog steeds achter de aanleg van een warmtenet in Scherpenzeel te staan. ,,We moeten gasloos bouwen. Maar veel alternatieven voor het verwarmen van de woningen zijn er nog niet. Dan kom je uit op het gebruik van warmtepompen of de aanleg van een warmtenet; een soort stadsverwarming waar vanuit een centrale via geïsoleerde leidingen warm water wordt getransporteerd naar de woningen.'' De ontwikkelaars in Akkerwinde, zoals Woonstede, hadden een duidelijke voorkeur voor een warmtenet. Warmtepompen nemen nogal wat ruimte in beslag en zijn ook niet bepaald geluidloos. Daarnaast had men inmiddels goede ervaringen met een warmtenet opgedaan in de gemeente Ede.

De wethouder zegt zich geen zorgen te maken over een eventuele mogelijkheid dat er een stop komt op het verbranden van biomassa. ,,Uitsluiten kun je niets. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Dan is er vast en zeker al weer wat nieuws uitgevonden en is het een kwestie van een ander soort installatie op het warmtenet te staan.''