• Henk Schut

'Blijdschap kinderen echt ontroerend'

SCHERPENZEEL Henk Schut kijkt met veel plezier en ook een steekje van gemis naar zijn foto’s van Moldavië. Zijn ritten met de vrachtwagen naar dit arme land zijn voorbij.

Jarenlang reed hij met medechauffeur Hans Stoffer uit Woudenberg hulpgoederen naar Moldavië. Vooral zijn bezoeken aan lokale bewoners die in armzalige omstandigheden moeten wonen, maakte veel indruk.

GRENSOVERGANG Doordat een gemeentelid van de kerk van Stoffer in Moldavië kinderen opvangt, kwam Stoffer met dit werk in aanraking. Uiteindelijk kwam ook Schut erbij en nog enkele andere enthousiastelingen. Vrachtwagens en trailers werden gesponsord door bedrijven uit de omgeving. ,,Soms zelfs bijna nieuwe vrachtwagens. Echt bijzonder. We sliepen in de cabine om kosten uit te sparen. En de reis duurde toch wel twee tot drie dagen. Het wachten bij de grensovergang van Roemenië naar Moldavië bijvoorbeeld kon oplopen tot wel 36 uur”.

,,Iedere reis kostte ons een paar duizend euro aan brandstof, documenten en levensonderhoud. Op allerlei manieren kregen we iedere keer dat geld weer bij elkaar. Het mooiste was het moment waarop er in de Achthoekkerk onverwachts voor onze reis gecollecteerd werd”, blikt Schut terug.

GEBRUIKTE BABYKLEDING De inhoud van de trailer varieerde iedere reis. Kinderfietsen, kleding en zelfs ziekenhuisbedden. ,,Ook al is het een arm land, er zijn strenge regels over wat we in mochten voeren, zo mogen gebruikte schoenen eigenlijk niet. Wij smokkelden ze toch mee, bijvoorbeeld onder ons bed in de vrachtwagen. Ook gebruikte babykleding mag in verband met hygiëne niet, maar daar is wel enorm behoefte aan. Tijdens onze laatste reis in oktober 2017 namen we een camper mee, alle hoeken en gaten zat babykleding”, blikt Schut terug.

Stoffer besloot om een stap terug te doen met de transporten. Schut hoopt dat er in de toekomst een andere mogelijkheid ontstaat om het land te helpen of te bezoeken. Hij heeft op dit moment zijn eigen manier om geld in te zamelen voor zijn geliefde Moldavië. ,,Ik geef op verzoek fotopresentaties over onze reizen. Hierbij vertel ik wat ik zoal meegemaakt heb. Fotografie is een hobby van me en daarom zijn er honderden foto’s van Moldavië. Ik ben oud-vrachtwagenchauffeur en daarom had ik tijdens mijn eerste reis naar Moldavië best veel foto’s van vrachtwagens”, lacht Schut.

WASSEN EN STRIJKEN Ook zijn vrouw Janny is betrokken bij het werk voor Moldavië. In de voorgaande jaren hielp ze mee om de ingezamelde kleding te sorteren en waar nodig te wassen en strijken. In de ouderlijke woning van Janny werden gevulde bananendozen opgeslagen tot de volgende reis naar Moldavië.

Stoffers zoon werkt bij een fietsenmaker. Hij zorgde ervoor dat de tientallen gedoneerde kinderfietsen tiptop in orde waren. ,,Eenmaal daar waren de kinderen zo blij met hun fiets. Echt ontroerend. We leerden de kids ook fietsen, dat was even geleden voor ons dat we achter een kind op een fiets aanrenden”, lacht Schut.

[][Wie Schut wil uitnodigen voor een fotopresentatie kan contact opnemen via telefoon of mail, j.schut@live.nl of 033-2773860.