• Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Boerderij de Pol doet mee aan Kijken bij de Boer

SCHERPENZEEL Ook Gert, Rita en Wilco van Ginkel van melkvee- en stierenopfokbedrijf de Pol aan de Brinkkanterweg 39 in Scherpenzeel werden door LTO gevraagd voor 'Kijken bij de Boer'. Er is zaterdag 18 augustus van 10-16 uur van alles te zien en te doen. Tussen 10 en 12 uur kan er bij elke boerderij gestart worden. Een fietsroute is verkrijgbaar.

,,Wij doen graag mee aan activiteiten om het gat tussen boer en burger te verkleinen. Ook betrekken we de jeugd bij ons bedrijf en hebben we stagiaires uit binnen- en buitenland. Mensen, wel of niet bekend met de agrarische sector, mogen hier altijd rondkijken. Door onze goed zichtbare ligging bij het Valleikanaal komen er vaak mensen het erf op. De eerste drie fietstochten waren op 1, 8 en 11 augustus in Ede, Barneveld en Ermelo. Nu is het voor het eerst in deze omgeving."

De monumentale boerderij in klassiek Delftse stijl stamt uit 1886 en werd in 1940 herbouwd. Toen van Ginkel in 2006 van zijn gemengd bedrijf aan de Ruwinkelse weg naar de Pol verhuisde werd het bedrijf gerenoveerd en uitgebreid met een grote stal voor melkkoeien waarin zelfs een skybox is om alles van boven af te bekijken. Computers spelen een belangrijke rol. Met melkrobots en een mestrobot is er geautomatiseerd.

,,We zijn al bezig voor de open dag maar hebben geen idee hoeveel mensen er komen. Ze kunnen in de stallen bij de koeien kijken. Friesland Campina zorgt voor het educatieve deel. De Rabobank en AgruniekRijnvallei zijn aanwezig en loonbedrijf Schimmel zet machines neer. We hangen A 4 tjes met informatie op. Vanwege de veiligheid zijn de hooibalen en de machines verboden terrein."

Binnenkort gaat Gert van Ginkel zijn door de hitte verdroogde gras opnieuw inzaaien.