• Janneke Hek

Brandweer vertrekt vier minuten vanaf melding

SCHERPENZEEL De brandweer van Scherpenzeel hield donderdagavond 7 februari een open avond om vrijwilligers te werven.

Janneke Hek

Rond de tien personen kwamen kennismaken met het blusvak in de kazerne aan ’t Zwarte Land. Reanimeren, oriënteren in een ruimte vol rook en de bluswagen bekijken, behoorden tot het programma.

NIEUWE AANWAS Op dit moment is het korps goed bemand. Maar de opleiding en stageperiode tot brandweerman of vrouw beslaat behoorlijk wat tijd. Daarom wordt er al vroeg gezocht naar nieuwe aanwas. Vorig jaar verwelkomde het korps twee nieuwe leden.

De eisen die het korps stelt aan aspirant brandweerlieden zijn onder meer enthousiasme, een ondersteunend thuisfront, een flexibele werkgever en minimaal 60 procent van de werkdagen beschikbaar. Ook moet de nieuwe vrijwilliger in Scherpenzeel werken om zo snel mogelijk ter plaatse te kunnen zijn. ,,Vanaf de melding tot het vertrek met de eerste bluswagen uit de kazerne heb je vier minuten.''

PSYCHISCH STABIEL Na de sollicitatieprocedure volgt een periode van honderd dagdelen stagelopen, met realistische oefeningen. Wie zich hierdoor heen slaat, kan zich deel noemen van het korps van Scherpenzeel. ,,We zijn een hecht en divers korps waarbij we interesse in elkaar hebben. We zijn professionals en door onze verschillende achtergronden hebben we altijd de juiste persoon voor ieder incident. We doen naast brandblussen nog veel meer. Zo worden we ingeschakeld bij reanimaties, auto-ongelukken en incidenten bij bedrijven”, vertelt Jaco van de Wetering. Het is belangrijk om psychisch stabiel te zijn. ,,Je kunt niet alle ellende die je ziet mee naar huis nemen. Daarom praten we bij heftige uitrukken altijd na met elkaar.''

RUIMTE VOL ROOK Tijdens de open avond konden bezoekers in de kazerne rondkijken. De eventuele toekomstige collega’s werden ontvangen met koffie en cake. Op verschillende plekken in het gebouw was iets te doen of te ervaren. Zo werd er boven op een pop gereanimeerd. De bezoekers kregen de kans om ook hieraan deel te nemen. Beneden was er een ruimte vol rook gezet. Men kreeg de opdracht om de ruimte in te gaan en achteraf te tekenen hoe men gelopen had. Dat bleek niet mee te vallen. ,,Daarom worden we nooit alleen een dergelijke ruimte in gestuurd. We gaan altijd samen en proberen zo veilig mogelijk te werken”, vertelt Corné Methorst van de brandweer Scherpenzeel.

Van de Wetering: ,,Als brandweervrijwilliger heb je ’s nachts je auto met de neus de goede kant op staan, sleutels bij de hand, je kleding klaarliggen. Altijd alert. Als de pieper gaat, ben je weg. Een begripvol thuisfront is belangrijk. Soms word je op momenten waarop het niet uitkomt, opgepiept. Maar dat is iets wat erbij hoort als je bij de brandweer zit”.

[][Wie belangstelling heeft om vrijwilliger bij de brandweer te worden, kan contact opnemen via telefoon of WhatsApp, 06-13175767. Iedere dinsdagavond wordt er geoefend waarbij situaties levensecht worden nagebootst.