• Margreet Hendriks

Breehoek werkt lekplekken weg

SCHERPENZEEL In Kulturhus de Breehoek wordt binnenkort gestart met de aanpak van de aanzienlijke vochtschade die is ontstaan door een jarenlange lekkage onder de vloer van het souterrain. Voor de kosten hiervan is de verzekering aangesproken. Deze claim is inmiddels gehonoreerd. 

 

,,Ik zal blij zijn als we van deze ellende af zijn'', verzucht Willem van Wijk, hoofd onderhoud en faciliteiten van het kulturhus. Hij wijst naar de vele lelijke vochtplekken en het afgebladderd stucwerk in de gang en een aantal naastliggende ruimtes in het sporthalgedeelte. ,,Het ziet er echt niet uit.'' Begin dit jaar werd eindelijk vastgesteld wat de oorzaak was van de steeds groter wordende vochtplekken in en rond de gang van de sporthal.

,,Een bouwfoutje'', aldus Van Wijk. ,,Bij de riolering bleek een koppelstuk niet helemaal goed aangesloten te zijn. Het lek was niet groot, maar zat wel precies bij de bocht waar het afvoerwater van de keuken op de bovenverdieping naar beneden kwam. Het vocht heeft zich vanaf de allereerste ingebruikname van De Breehoek onder de dichtgestorte vloer opgehoopt en is door de wanden omhoog gaan trekken.'' Hoewel het lek inmiddels is gedicht, zijn ingrijpende maatregelen nodig om het souterrain helemaal vochtvrij te maken. Metingen hebben uitgewezen dat er vooral in de gang flinke plekken zijn waar de nattigheid onder de vloer nog lang niet verdwenen is. Om het droog te krijgen moet de bovenlaag van de gietvloer eraf. Op 22 augustus wordt gestart met het strippen van vloeren en afsteken van wanden. Hoe lang het droogproces gaat duren, is niet precies bekend, maar men hoopt dat de werkzaamheden medio oktober achter de rug zijn. Bij de renovatie worden ook de kleedkamers voorzien van nieuwe plafonds en wordt een deel van de verlichting vervangen door LED-lampen. Volgens Van Wijk wordt ook nog gekeken naar een verlichtingssysteem met bewegingsensoren in de gangen van de sporthal. ,,Daarmee zouden we ook flink kunnen besparen op de hoge energiekosten van dit gebouw.''

Label:

De Breehoek