• Vissen in glad, maar ook op doek of in brons

    Adriaan Hosang
  • Vissen in brons, in glas maar ook op het doek

    Adriaan Hosang
  • Vissen staan centraal bij expositie in de bieb

    Adriaan Hosang

Bronzen beelden, glaskunst en schilderijen

RENSWOUDE In de bibliotheek aan de Van Reedeweg is de afgelopen week een nieuwe expositie ingericht.

De kunstenaars die exposeren zijn Henriëtte Brilman-de Mooy en Arrie Huijgen. Zij trekken met enige regelmaat samen opn bij exposities. Deze kunstenaars exposeren bronzen beeld, maar ook glaskunst en schilderijen. In tal van werken staan vissen centraal. Van vissenkoppen op het doek tot bronzen palingen, die net uit de rokerij komen.

GOEDE MIX De samenwerking tussen deze beide kunstenaars is een goede mix. Samen creëren zij glasobjecten, maar ook bronzen beelden. Dat vissen bij hen hoog in het vaandel staan, is eigenlijk niet zo vreemd. Zeker niet wanneer je bedenkt dat zowel Arrie als Henriëtte afkomstig zijn uit een vissersdorp, namelijk Spakenburg en Katwijk.

Dat het thema vissen hen boeit, is duidelijk, maar het is in feite ontstaan tijdens een gezamenlijke expositie in het gemeentehuis van Spakenburg. Daar is het idee ontstaan om samen op te trekken en zich verder te verdiepen in enerzijds de viscultuur en anderzijds de glaskunst, iets wat gestalte heeft gekregen aan de Kunstacademie in België.

UITWERKING Juist het thema vissen leent zich, door het ´transparante karakter´, goed voor de uitwerking in glas. Ook de combinatie van de glasobjecten en de bronzen beelden van beide kunstenaars met de schilderijen van Henriëtte Brilman-de Mooy leiden, net als in Renswoude het geval is, tot succesvolle exposities.

De geëxposeerde werken zijn te bezichtigen in de bibliotheek. Een groot glaskunstwerk is door het Glasmuseum Ernstung- Stiftung in Coesfeld in Duitsland aangekocht, een ander door het gemeentebestuur van Spakenburg.

Beide kunstenaars werken ook in opdracht van onder andere bedrijven en maken relatiegeschenken.