• Buurtgezinnen.nl

Buurtgezinnen starten in Renswoude

RENSWOUDE Buurtgezinnen is onlangs ook opgestart in Renswoude. Scherpenzeel is al langer in actie met Buurtgezinnen. Ook in Woudenberg komt het project op gang.

Janneke Hek

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden door een coördinator van Buurtgezinnen gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). ,,Dit kan iets simpels zijn als een kind uit een overbelast gezin een middagje bij je te laten spelen of koekjes bakken``, vertelt coördinator Constanja de Vries. Zij begeleidt en koppelt de gezinnen en houdt daarna een vinger aan de pols. ,,Vaak ontwikkel je als ouders in een gezin met ´uitdagingen´ een kokervisie waar het om hulpvragen gaat. Door Buurtgezinnen wordt de koker wijder en ziet men weer licht``.

VROEGTIJDIG De gemeente Renswoude is, in navolging van Scherpenzeel en Woudenberg, met overtuiging in het project gestapt. ,,Hier in het dorp worden veel dingen al informeel opgevangen. Buren kijken naar elkaar om. Voor gezinnen die dat informele netwerk nog niet hebben, is Buurtgezinnen een laagdrempelige manier om in contact te komen met steungezinnen. Zo hopen we te bereiken dat problemen in een gezin vroegtijdig voor een deel opgevangen kunnen worden, waardoor er geen professionele inmenging en zelfs uithuisplaatsing bij komt kijken. Vaak zijn er nog kinderen binnen het gezin die geen professionele hulp nodig hebben, maar die door de extra zorg voor broer of zus soms wat aandacht tekort komen. Een middag spelen bij het steungezin, maakt dan het verschil``, vindt Ilse Lesschen beleidsadviseur van de gemeente Renswoude.

HEFTIGE MAATREGELEN De Vries beaamt dat door de inzet van Buurtgezinnen in sommige gevallen heftige maatregelen in de jeugdzorg niet nodig hoeven te zijn. ,,Ook vanuit maatschappelijke organisaties in deze omgeving ontvang ik inmiddels signalen wanneer er ergens de dreiging van overbelasting ontstaat. Zo kun je met elkaar een vangnet vormen voor gezinnen waar het even niet zo lekker loopt``.

Er zijn ook combinaties mogelijk met vraag- of steungezinnen vanuit andere dorpen. Voor sommigen is het fijn om niet in het eigen dorp hulp te hoeven vragen of geven. De Vries: ,,Het met elkaar opvoeden en elkaar steunen als ouders kan met Buurtgezinnen weer terugkomen``. Een gezin met overbelasting kan zich bij Constanja de Vries of de gemeente Renswoude aanmelden. Er wordt dan nagegaan of er een passend steungezin beschikbaar is. ,,Op dit moment hebben we vooral steungezinnen met jonge kinderen, het zou mooi zijn als er ook steungezinnen met wat oudere kinderen of grootouders van wie de kleinkinderen wat verder weg wonen, zich aanmelden als steungezin``. [][Op www.buurtgezinnen.nl zijn meer informatie en contactgegevens te vinden. Aanmelding via de gemeente gebeurt via het Dorpsteam Renswoude: dorpsteam@renswoude.org of via www.renswoude.nl/sociaaldomein. Aanmelding kan ook tijdens het telefonisch spreekuur op maandag, dinsdag, donderdag van 9.00 tot 10.00 uur.