• Janneke Hek

Buurtgezinnen voor overbelaste ouders

SCHERPENZEEL Constanja de Vries vertelt enthousiast over wat het project Buurtgezinnen kan betekenen voor overbelaste ouders. Zij is coördinator van dit nieuwe initiatief wat inmiddels in 25 gemeenten draait.

,,Ik geloof in informele netwerken. Sommige ouders zijn meer gebaat bij een goede buurvrouw dan bij een hulpverlener", is haar visie. Buurtgezinnen is eigenlijk de vrijwillige uitvoering hiervan. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen).

GROOT HART Steunouders zijn ervaren ouders met een groot hart, die graag wat willen doen voor een ander gezin. Een belangrijk kenmerk van Buurtgezinnen.nl is vrijwilligheid. Het vraaggezin en steungezin, maken samen afspraken over de invulling van de ondersteuning. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Een ander kenmerk is continuïteit, de gezinnen tekenen voor twee jaar. De Vries zoekt vanuit haar taak als coördinator naar een goede match tussen twee gezinnen. ,,De steun kan bestaan uit een kind van het vraaggezin regelmatig te spelen vragen, naar zwemles brengen of bijvoorbeeld voor een jongensmoeder een keer de nageltjes lakken van een meisje uit het vraaggezin", licht ze toe. Het steungezin kan doorgeven aan De Vries wat voor soort hulp ze willen bieden of met welke problematiek ze liever niet omgaan zoals bijvoorbeeld verslaving.

KOPJE THEE ,,Soms is eens in de week een kopje thee drinken met een overbelaste ouder al een enorme steun. Vroeger gebeurde dit vaak spontaan in een straat tussen buurvrouwen. De individualisering van de maatschappij heeft hier geen goed aan gedaan. Buurtgezinnen vult dit gat op". Inmiddels hebben zich steun- en vraaggezinnen gemeld. De Vries roept gezinnen die overbelast zijn op zich aan te melden. ,,Ik kan me voorstellen dat er een zekere drempel ervaren wordt, maar dat is echt niet nodig. We bieden geen zorgverlening, maar informele hulp, vooral voor de kinderen in het gezin. Soms ook voor de ouders. Of voor mantelzorgers die voor hun ouders zorgen, waardoor hun gezin soms tekort komt. Het is maatwerk wat dat betreft. Overigens is het niet de bedoeling dat het steungezin oppast voor een werkende vraagmoeder".

De ervaringen elders in het land zijn goed. De samenwerking met zorgverleners, gemeenten en scholen wordt op prijs gesteld. ,,We willen ervoor waken dat iemand tussen wal en schip valt. De jeugdzorg is destijds bij de gemeente neergelegd.

En daarom steunt de gemeente Scherpenzeel dit project. Met elkaar kunnen we misschien voorkomen dat sommige gezinnen in de hulpverlening belanden en daar soms langdurig in blijven. En daarnaast hoor ik geregeld dat er vriendschappen ontstaan tussen de gezinnen en dat is alleen maar mooi", vindt De Vries.

Deze week gaat ze met buurgemeenten Woudenberg en Renswoude om de tafel of deze gemeenten ook meedoen aan Buurtgezinnen. Meer informatie over Buurtgezinnen is te vinden op www.buurtgezinnen.nl of bij Constanja de Vries, 06-50208462.