• Adriaan Hosang

Cees Overeem vrijwilliger van het jaar

RENSWOUDE Cees Overeem is de vrijwilliger van het jaar 2015 bij de voetbalvereniging Renswoude. Tijdens het jaarlijkse vrijwilligersfeest was het voorzitter Jan Hardeman van de voetbalvereniging die vrijwilliger van het jaar bekendmaakte. Uiteraard was er nog veel meer te doen, zoals een muzikale terugblik op het afgelopen jaar met daarin hoogtepunten zoals de jeugdvoetbaldagen, het Sinterklaasfeest, het Bedrijventoernooi en de playbackshow.

Voorzitter Jan Hardeman bedankte Cees voor zijn grote inzet voor de vereniging en overhandigde hem de daarbij behorende oorkonde terwijl er een fraai boeket bloemen voor zijn vrouw Ria was, want die had Cees natuurlijk heel wat uurtjes moeten missen.

Als 8-jarige ging Cees bij de muziek, de harmonievereniging Ons Genoegen en toen hij 14 jaar was werd hij door Cees Koetsier gevraagd om bij vv Renswoude te komen spelen. De eerste voetbalschoenen kocht hij voor 1,50 gulden. ,,Geen nieuwe natuurlijk'', voegt Cees er direct aan toe. Hij speelde drie jaar in de jeugd en kwam toen in het eerste elftal terecht. Dat gebeurde na een beenbreuk van Cees Vink. Twee jaar speelde Overeem rechtsback en daarna stond hij twaalf jaar in de spits en maakte zo'n 350 doelpunten.

Toen het nieuwe sportpark werd gerealiseerd kreeg men een casco clubgebouw van de gemeente en dus moest er veel afgetimmerd worden. Een karwei voor Cees, die zich als vrijwilliger meteen beschikbaar stelde. In die tijd heeft hij ook diverse kampioenschappen van Renswoude meegemaakt. Hij speelde later in het vierde elftal en beleefde bij vv Renswoude de gouden tijden waarbij in bekerwedstrijden DOS Kampen werd verslagen en er tegen Go Ahead uit Kampen werd gespeeld. ,,Meeverdedigen was nooit mijn sterkste kant, ik kon beter scoren dus bleef ik ook meer voorin hangen.''

BETROKKEN Ook na zijn actieve voetballoopbaan bleef Overeem betrokken bij vv Renswoude en is dat nog steeds. Een knieoperatie maakte destijds een einde aan zijn voetbalcarrière. Maar hand- en spandiensten verlenen is iets wat hij nog steeds doet. ,,Er zijn in een voetbalaccommodatie altijd allerlei klussen te doen, reparaties te verrichten en omdat ik in de bouw zit weten ze je dan wel te vinden.''

Maar ook zaterdags, bij de thuiswedstrijden, helpt hij mee bij de verloting die dan gehouden wordt, en hij ontvangt bij de thuiswedstrijden ook de scheidsrechter en begeleidt deze official. De uit- en thuiswedstrijden is Overeem er altijd bij, een soort rechterhand van voorzitter Jan Hardeman. Hij is ook invalkracht tijdens de jaarlijkse kaartcompetitie, helpt mee bij de kaartmarathon en houdt dit jaar voor de vierde keer het sjoeltoernooi in de kantine bij vv Renswoude. ,,Inmiddels zijn er al 26 inschrijvingen'', voegt hij er snel aan toe en wie weet komen er nog wel meer deelnemers.

In april 2016 gaat Cees Overeem met pensioen en dan heeft hij nog meer vrije tijd. Hij ziet het klussen in het gebouw van de voetbalvereniging als een hobby. ,,Het is ook leuk voor de sociale contacten en als ik iets kan repareren dan doe ik dat'', stelt hij.