• Adriaan Hosang
  • Jeugd maakt kennis met blokfluit en klokkenspel.

    Adriaan Hosang

Cursus van start na herfstvakantie

RENSWOUDE Harmonievereniging Ons Genoegen is gestart met een nieuwe cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV).

Dit is een methode om kinderen van 6 tot 10 jaar kennis te laten maken met muziek. Met behulp van een blokfluit of klokkenspel, lesmateriaal en professionele begeleiding leert een kind in een jaar de basisvaardigheden van muziek maken.

KINDERAVONDCONCERT Maar eerst waren er drie lessen in de basisscholen en kon men zelf 'proeven hoe leuk muziek kan zijn'. In De Borgwal is er al een vakleerkracht muziek, in De Stifthorst niet. Na het kinderavondconcert, wat goed bezocht werd, waren er op vrijdag 12 en 19 oktober gratis proeflessen in gebouw 't Podium. Daar kon de schooljeugd vrijblijvend kennismaken en uitproberen of AMV iets voor hen was.

Kirsten van Velzen was blij met het aantal scholieren dat op beide vrijdagmiddagen even kennis kwam maken. ,,Het was echt leuk, we hebben wat spelletjes gedaan, hen iets laten zien en horen op de blokfluit en het klokkenspel, gekeken naar de G-sleutel en hoe je die op een toonladder zet en ook muzieknoten geplaatst. Sommigen kinderen bleken ook uit een gezin te komen waar men muzikaal is of een instrument bespeelt.''

KLOKKENSPEL Na deze twee middagen gaat Kirsten in overleg met de ouders om te kijken welke voorkeur er bestaat. ,,We beginnen met de blokfluit of het klokkenspel, dat men zelf moet aanschaffen. Het is de bedoeling dat we de week na de herfstvakantie gaan starten."

Na verloop van tijd volgen de zogenaamde ritme-instrumenten en is het de bedoeling om de jeugd blij te maken met muziek. ,,Op die manier kom je er achter, waar een kind voor voelt en waarop hij of zij het liefste speelt. In dat eerste jaar van de AMV-cursus worden de mogelijkheden bekeken en wordt duidelijk of men al dan niet verder wil binnen onze vereniging".

[][Meer informatie is te vinden op www.onsgenoegen.org/muziekles of lc@onsgenoegen.org.