• Trommelen en Wijnberger dragen de maaltijddozen naar de auto, klaar om af te leveren.

    Adriaan Hosang

'Dagvers afgeleverd'

RENSWOUDE Koken zonder pannen is het nieuwe concept van wat vroeger Tafeltje Dekje heette. Inmiddels is Koken zonder pannen zo'n twee maanden actief in Renswoude en Scherpenzeel.

De nieuwe werkwijze was voor sommigen misschien even wennen, maar die is goed aangeslagen, vertelt Sema Göl van Smaakidee, waar de maaltijden worden bereid. ,,Het aantal deelnemers aan deze maaltijdvoorziening neemt toe en we krijgen positieve reacties. Wie z'n maaltijd laat verzorgen door Koken zonder pannen kan kiezen uit twee gerechten en voor wie dat wil een voor- en/of een nagerecht".

DAGVERS Bij de maaltijdvoorziening voor senioren in Scherpenzeel en Renswoude wordt gewerkt met seizoengroenten die dagvers zijn, vertelt Sema Göl. ,,Door de week wordt die maaltijd tussen de middag afgeleverd en in het weekend is dat aan het einde van de middag". Sema is blij met de inzet van tal van vrijwilligers. Zij bezorgen de maaltijden, maar halen ook de lege dozen op en hebben zij ook een soort controlefunctie bij de senioren. Zij komen daar aan de deur en kunnen ook constateren of er iets vreemds is.

AAN HUIS Volgens één van de gebruikers is een warme maaltijd van Koken zonder pannen die aan huis wordt afgeleverd makkelijker en lekkerder dan een diepvriesmaaltijd, waarmee je eerst ook nog even aan de slag moet. ,,Het zou mooi zijn als er zich in Scherpenzeel en Renswoude nog meer klanten aanmelden. De capaciteit daarvoor hebben we en wij koken elke dag vers.'' Terwijl Sema haar verhaal doet, rijdt de auto voor de maaltijdbezorging net weg, achter het stuur een vrijwilliger die aan z'n rit begint. Ook in Scherpenzeel worden de maaltijden aan huis bezorgd.