• Het dak van een varkensschuur aan de Bekerweg stortte in

    Adriaan Hosang
  • De meters hoge peppel begaf het tijdens de storm

    Adriaan Hosang
  • Ook een zijmuur van de varkensstal had het begeven en dus liepen enkele varkens in de wei

    Adriaan Hosang

Dak varkensschuur aan Bekerweg stort in

RENSWOUDE De storm van donderdag, die over ons land raasde, heeft heeft ook in Renswoude schade aangericht.

Aan de Bekerweg 4 stortte het dak van een varkensschuur in. In de schuur zaten 130 varkens, aldus de eigenaar. Omdat ook een deel van de muur aan de achterzijde was ingestort, liep een aantal varkens even in het grasland.

Leden van de Vrijwillige Brandweer kwamen ter plaatse en hebben het terrein afgezet. Ze hebben de hele middag meegeholpen met het bevrijden van de varkens. ,,Je kunt op dit moment nergens een veewagen vandaan krijgen", vertelt eigenaar Wout Roseboom. ,,De varkens moeten afgevoerd worden, maar het wachten is op een veewagen. Over twee weken was het de bedoeling dat ze naar het slachthuis zouden gaan, dat wordt nu eerder".

AFGEMAAKT Rond 13.45 uur arriveerde een veewagen om de varkens op te laden en kon een plan gemaakt worden om de varkens af te voeren. Om een en ander in goede banen te leiden zijn dranghekken aangevoerd om de varkens richting de veewagen te sturen. De werkzaamheden hebben de hele middag in beslag genomen. Hok voor hok is leeggehaald. Drie varkens met een gebroken heup moest worden afgemaakt.

,,Het begint nu pas bij me door te dringen", vertelt Wout Roseboom de volgende dag. ,,Dit hadden we echt niet aan zien komen. In verband met asbest hebben we direct contact opgenomen met de betreffende instanties. Daar was men nogal druk, dus het kan wel even duren. Het terrein is afgezet. De schuur wordt gesloopt. Ook al mag ik tot 2020 varkens houden, ik houd het voor gezien".

BOMEN ONTWORTELD Een telefoontje met opzichter René Sennef van Omgevingsbeheer van de gemeente Renswoude maakt duidelijk dat medewerkers van de dienst de handen vol hebben met alle werkzaamheden die door de storm zijn ontstaan. Sennef: ,,Op tal van plaatsen zijn bomen ontworteld, soms zijn ze omgevallen en soms zijn er flinke gaten langs de weg ontstaan. Dat moet nu opgeknapt worden.

Bij een pand begaf een windveer het en uiteraard zijn er heel wat takken afgebroken en op diverse plaatsen ook hele bomen ontworteld.

Het geeft veel extra werk en als ik het zo inschat zijn we ook morgen nog een deel van de dag bezig.´´

Ook in het kasteelbos zijn bomen bezweken, iets wat ook op andere plaatsen het geval was. Bij de gemeente zijn alle meldingen, via een centraal telefoonnummer binnengekomen.

Vandaar konden andere diensten in actie gebracht worden, zoals medewerkers van Omgevingsbeheer of de Vrijwillige Brandweer. Aan de Barneveldsestraat, op korte afstand van de varkensschuur, sneuvelde ook een meters hoge peppel, die daar rond 1960 gepoot werd. Het gevaarte scheerde langs een boerenschuur.

Takken kwamen terecht op de voor de schuur gelegen woning. Een aantal dakpannen sneuvelde en de regenpijp sloeg van de muur.